Kad eksplodira džinovska zvezda Betelgez, na nebu će zasjati kao pun Mesec

Izvor: Blic, 22.Jun.2012, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad eksplodira džinovska zvezda Betelgez, na nebu će zasjati kao pun Mesec

Betelgez, jedna od najsjajnijih zvezda na noćnom nebu, mogla bi da eksplodira u supernovu i postane sjajna kao pun Mesec, što bi trajalo oko godinu dana. Sjajna džinovska zvezda crvenkaste boje, koja zimi može da se vidi u gotovo svim krajevima sveta, mogla bi da eksplodira kao supernova već sutra, ali i bilo kad u narednih 100.000 godina, što je samo treptaj vremena u beskonačnosti svemira.

Takozvani crveni džin, koji je nekada bio toliko veliki da bi, kada bi se nalazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Sunčevom sistemu, mogao da dosegne Jupiterovu orbitu, smanjio se, doduše, tokom poslednjih deset godina za 15 odsto, ali to nimalo nije umanjilo njegov sjaj.

- Ova promena je veoma fascinantna. Pažljivo ćemo pratiti proces tokom narednih nekoliko godina kako bismo videli da li će nastaviti da se smanjuje ili možda povratiti nekadašnju veličinu - kaže Čarls Tauns, penzionisani profesor fizike sa Univerziteta Berkli, koji je 1964. godine dobio Nobelovu nagradu za pronalazak lasera.

Ako Betelgez iz sazvežđa Orion eksplodira u supernovu, mogla bi da omogući astronomima da izbliza vide kako supernove nastaju i fizičke procese koji stoje iza njih.

Betelgez hiljadu puta širi od Sunca

Da bi se imala slika o tome koliko je tačno Betelgez velik, trebalo bi reći da je ova zvezda u prečniku hiljadu puta veća od našeg Sunca. To znači da bi u njega moglo da stane oko milijardu Sunaca.

O razmerama veličine ove dve zvezde dovoljno govori i ovaj video:

VIDEO > Betelgez u odnosu na Sunce:

"Betelgez bi mogao da eksplodira i sutra uveče"

Iako je teoretski tačno da bi Betelgez mogao da eksplodira već ove godine, mali su izgledi da će se to zaista dogoditi.

- Mogla bi da eksplodira sutra uveče, ili tek za 100.000. godina. Ne možemo znati kada će se to dogoditi - kaže Taunsov kolega Edvard Višnov.

Betelgez je deset puta veća od Sunca i veruje se da je star svega 10 miliona godina. Što je zvezda veća, to joj je kraći životni vek.

Povezane vesti: Središte Kasiopeje A izvrnuto u eksploziji Supernova biće vidljiva sa Zemlje Uskoro eksplozija zvezde koja će osvetliti Zemlju na dve nedelje Sunčeva oluja preti da paralizuje Zemlju u naredne tri godine Nasin satelit zaslepljen supernovom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kad eksplodira džinovska zvezda Betelgez, na nebu će zasjati kao pun Mesec

Izvor: medio.rs, 22.Jun.2012

Betelgez, jedna od najsjajnijih zvezda na noćnom nebu, mogla bi da eksplodira u supernovu i postane sjajna kao pun Mesec, što bi trajalo oko godinu dana. Sjajna džinovska zvezda crvenkaste boje, koja zimi može da se vidi u gotovo svim krajevima sveta, mogla bi da eksplodira kao supernova već sutra,...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.