Hitlerov crveni telefon na aukciji: Njime je naručio smrt miliona ljudi

Izvor: Vesti-online.com, 02.Feb.2017, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitlerov crveni telefon na aukciji: Njime je naručio smrt miliona ljudi

Adolf Hitler nije se odvajao od crvenog telefona, kažu ga je nosio čak i na putovanja. Nekada je nacistički vođa njime naručivao smrt za milione Jevreja, a sada se nalazi na aukciji.

Naime, vrednost telefona Adolfa Hitlera kojim je zahtevao da se ubiju milioni Jevreja i kojim je poslao poslednje instukcije pre nego što su se Rusi približili njegovom bunkeru, procenjuje se na 470.000 dolara, prenosi Raša tudej.

Predmet od "neizmerne istorijske važnosti" pronašao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je britanski oficir Ralf Rajner u "Firerovom bunkeru" nadomak Berlina u aprilu 1945. godine.

Među poslednjim Hitlerovim pozivima bilo je naređenje da se njegov stan zapali nakon što se on i njegova supruga Eva Braun ubiju, a njegov šurak, general Herman Feglajn, pogubi za izdaju.

Telefon sa urezanom svastikom Rajner je prošvercovao u Veliku Britaniju jer se plašio optužbi za krađu, a malo pred smrt 1977. ga je predao svom sinu Ranulfu.

Aukcijske kuće "Sotbi" i "Kristi" imaju strogu politiku u vezi sa trgovanjem nacističkim predmetima tako da neće izložiti telefon, a Britanski muzeji, uključujući i Kraljevski ratni muzej, su odbili da prime telefon.

Njega će na kasnije ovog meseca pokušati da proda aukcijska kuća "Aleksandar historikal okšns" iz SAD.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.