FANTASTIČNA SLUČAJNOST: Otkrivene prostorije pretorijanaca tokom izgradnje linije metroa u Rimu (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 16.Maj.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FANTASTIČNA SLUČAJNOST: Otkrivene prostorije pretorijanaca tokom izgradnje linije metroa u Rimu (FOTO)

Italijanski zvaničnici su saopštili danas da su tokom izgradnje treće linije metroa u Rimu otkrivene prostorije čuvara Pretorjanske garde iz drugog veka.

Građevinski radnici su izlivali beton na novoj stanici metroa, dok je samo nekoliko metara dalje arheolog čistio zemlju sa male bronzane narukvice.

Prostorije pretorijanaca, otkrivene devet metara ispod nivoa ulice, obuhvataju 900 kvadratnih metara i imaju dugačak hodnik, kao i 39 soba ukrašenih crno belim mozaicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << na podu i oslikanim zidovima.

- Ovo je izuzetno, ne samo zbog dobrog stanja i očuvanosti, već i zato što je deo područja u kojem se već nalaze četiri kasarne. Prema tome, možemo da proglasimo ovu oblast vojnim naseljem - rekla je zvaničnica Ministarstva kulture Italije Rosela Rea.

Rome metro line runs into #Roman barracks & #burial ground https://t.co/vrMDVgm2Fy pic.twitter.com/ma6T5QDsQy

— Robert Mason (@RBJMason) 16. мај 2016.

Arheolozi su kod prostorija pretorijanaca takodje otkrili kolektivnu grobnicu, gde je do sada nadjeno 13 skeleta, zajedno s bronzanim novčićem i narukvicom.

Zvaničnici se nadaju da će nova stanica metroa, koja će biti otvorena 2020. godine, obuhvatati arheološko otkriće.

(Telegraf.rs / Beta)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.