Vikiliks razotkriva

Izvor: RTS, 29.Nov.2010, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vikiliks" razotkriva

Američka spoljna politika u nevolji, pošto je "Vikiliks" došao u posed oko četvrt miliona tajnih domumenata Stejt departmenta. Korespondencija koja pokazuje šta američke diplomate zaista misle o svojim partnerima ozbiljno će uzdrmati politiku Stejt departmenta. Francuzi: Jeremić nije moderno lice Srbije. Vašington upozorava. Oboren sajt "Vikiliksa".

Nepoznati hakeri napali su sajt Vikiliks, svega nekoliko časova pošto je Džulijan Asanž najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će, bez obzira na oštre pretnje Vašingtona, objaviti 251.000 dokumenata prepiske američkih diplomata širom sveta sa Stejt departmentom, kao i oko 8.000 smernica koje su Amerikanci uputili svojim diplomatama.

U poverljivim dokumentima do kojih je došao "Vikiliks", navodi se ocena jednog francuskog diplomate da ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić "ne čini ništa da ohrabri Srbe da se vrate ili učestvuju u kosovskoj vladi", piše britanski Gardijan.

Te tvrdnje preneo je diplomatski savetnik francuskog predsednika Nikole Sarkozija Žan-David Levit pomoćniku državnog sektretara SAD Filipu Gordonu tokom njegove posete Parizu u septembru 2009. godine.

Levit je ocenio da Jeremić "daje velika obećanja" svaki put kada dođe u Francusku, ali da ih ne ispunjava.

Zbog toga se, navodi se u dokumentu, taj diplomata više ne sastaje sa šefom srpske diplomatije i ne smatra ga "modernim licem Beograda" kakvim se čini da jeste.

Levit je rekao i da misija Euleks ima diplomatske probleme sa kosovskom vladom i javnošću posle potpisivanja dva tehnička protokola sa Srbijom.

"Gordon je ukazao da će građani Kosova morati da prihvate te protokole ali da im treba jasno objasniti da su to tehnički sporazumi i da oni nemaju nikakav uticaj na nezavisni status Kosova", navodi se u dokumentima koji se odnose na Srbiju i Kosovo, koje je Vikiliks dostavio Gardijanu.

Među dokumentima do kojih je došao Vikiliks jeste i mišljenje francuskih diplomata o ministru Vuku Jeremiću. 

Uprkos činjenici da je sajt Vikiliks već satima nedostupan, Asanž je, prethodno, čitavu dokumentaciju "doturio" Njujork tajmsu, Špiglu, Mondu, Gardijanu i El Paisu, koji polako u javnost puštaju detalje o odnosima Amerikanaca i njihovih saveznika, ali i mišljenju koje Vašington ima o svetskim liderima.

Istovremeno sa objavljivanjem američkih tajni, Stejt department pokrenuo je opsežnu kampanju pokušavajući da ograniči štetu koju će ti dokumenti, bez sumnje imati po američki prestiž u svetu.

Državna sekretarka Hilari Klinton lično je razgovarala sa liderima Nemačke, Saudijske Arabije, Francuske i Avganistana.

Ispovest ostaje tajna

Klintonova je, takođe, naložila ambasadorima SAD širom sveta da domaćine obaveste o sadržaju materijala koji će, pre ili kasnije, izaći na svetlost dana.

Već i letimičnim pogledom na prve dokumente koji su se pojavili, vidi se da Amerikanci nemaju preterano visoko mišljenje o nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, a za izjave šefa njene diplomatije Gvida Vestervelea kažu da im nedostaje sadržaj.

Takođe, kako navodi Njujork tajms, američke diplomate preterano brzo izvlače zaključke o stranim liderima, klasifikujući ih skoro odmah kao prijatelje ili protivnike.

Saudijski kralj Abdulah, tako, važi za prijatelja, ali se u dokumentima kojih se dočepao Vikiliks navodi da ne može da smisli Iran, dok šeik Bin Zajed iz Abu Dabija smatra da bi skori konvencionalni rat sa Iranom prihvatljiviji od dugoročnih posledica koje bi usledile, ako bi se Teheran dokopa nuklearnog oružja.

Objašnjavajući okolnosti koje prate objavljivanje tih dokumenata, Špigl objašnjava da nikada u istoriji jedna velika sila nije izgubila kontrolu nad tolikom količinom osetljivih dokumenata, što za posledicu ima činjenicu da je poverenje partnera u Ameriku sada ozbiljno uzdrmano.

Klintonova između Putina i Berluskonija

Takođe, na udaru su se našli i drugi, pa je Klintonova, navodno, naredila ambasadoru u Rimu da istraži ima li kakve istine u glasinama da Silvio Berluskoni i Vladimir Putin, osim prijateljskih, imaju i ozbiljne poslovne veze.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan vlada uz pomoć nesposobnih savetnika, navodi se u jednom od dokumenata, dok osoblje američke ambasade u Ankari smatra da čitava država klizi ka islamističkoj budućnosti.

Da stvar bude komplikovanija, Klitonova i njena prethodnica u Stejt departmentu Kondoliza Rajs tražili su od diplomata da se dokopaju DNK uzoraka i otisaka prstiju političkih lidera, dok su špijunirane i Ujedinjene nacije, jer su skupljani detalji o komunikacijima, lozinkama i mnogim drugim privatnim stvarima čelnika svetske organizacije.
Pogledaj vesti o: Wikileaks

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.