„Vikiliks“ predložen za Nobelovu nagradu za mir

Izvor: Politika, 02.Feb.2011, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Vikiliks“ predložen za Nobelovu nagradu za mir

OSLO – Jedan norveški poslanik predložio je Vikiliks za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir pošto smatra da je taj sajt specijalizovan za objavljivanje poverljivih informacija podrška transparentnosti u svetu uključujući i demokratska društva, objavljeno je danas na blogu tog poslanika.

Kineski disident „Liu Sjaobo dobio je Nobelovu nagradu za mir prošle godine zbog borbe za ljudska prava, demokratiju i slobodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izražavanja u Kini”, napisao je Snore Valen, poslanik levice, jedne od stranaka na vlasti u Norveškoj.

Vikiliks je „na isti način doprineo promovisanju tih istih vrednosti na svetskom nivou pošto je otkrio između ostalog korupciju, ratne zločine i torturu, ponekad čak i pod palicom saveznika Norveške”, ocenio je Valen.

Nakon objavljivanja poverljivih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, sajt Vikiliks čiji je osnivač Džulijan Asanž, 28. novembra 2010. počeo je da objavljuje na stotine hiljada američkih tajnih depeša što je izazvalo žestoke kritike SAD i njenih saveznika.

Period za slanje predloga za dobitnika Nobelove nagrade istekao je juče. Hiljade ljudi iz celog sveta - poslanici, ministri, raniji dobitniic, članovi međunarodnih organizacija, profesori - mogu da predlože kandidata za tu prestižnu nagradu.

Stručnjaci su ranije rekli da je moguća kandidatura Vikiliksa i Asanža za Nobelovu nagradu za mir, ali i ukazali da to ne znači i da je sajt favorit za nagradu.

Asanž je trenutno u kućnom pritvoru u Britaniji gde je u toku ekstradicioni proces na zahtev švedskih vlasti koje ga sumnjiče za silovanje.

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir biće poznato u oktobru ove godine.

Beta-AFP

objavljeno: 02.02.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.