VIKILIKS: DODIK PODRŽAO AHTISARIJEV PLAN I NEZAVISNOST KOSOVA

Izvor: Kurir, 30.Nov.2010, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIKILIKS: DODIK PODRŽAO AHTISARIJEV PLAN I NEZAVISNOST KOSOVA

ZAGREB - Milorad Dodik poverio se američkom diplomati Danijelu Fridu da "podržava Ahtisarijev plan o Kosovu, te da će podržati nezavisnost Kosova ako Savet bezbednosti donese rezoluciju o nezavisnom Kosovu", objavio je "Vikiliks", prenosi Jutarnji list.

Zagrebačka štampa prenosi navodni razgovor premijera Republike Srpske i pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Denijela Frida.

Američki diplomata Frid je tada rekao da ne dolazi u obzir >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stvaranje trećeg entiteta u BiH, već da se tamošnji Hrvati obrate za pomoć ambasadi SAD u Sarajevu.

U vreme kad je službena Rusija tražila od Hrvatske da se izjasni oko projekta Južni tok, Družbe Adrie i JANAF-a, Sanader je Fridu iznosio tvrdnje koje je američki diplomata svakako želeo čuti. On je izrazio zabrinutost zbog povećanih ruskih ulaganja u BiH, s čime se složio i Frid.

Sanader i Mesić su tadašnjeg srpskog premijera Vojislava Koštunicu, zbog njegovih stavova oko Kosova, nazivali nacionalistom a pohvalili su Borisa Tadića za koga tvrde da misli isto kao i oni, navodi se u belešci koja se našla na "Vikiliksu".

Hrvatski mediji i dalje se bave poverljivim dokumentima američkih diplomata koji su završili na sajtu "Vikiliksa", a koji se odnose na pojedine balkanske zemlje i političare.

"Jutarnji list" danas objavljuje sadržaje nekih od 1.686 poruka koje su iz Zagreba slale američke diplomate u Vašington , a koji su završili na toj Internet strani.

"Premijer Ivo Sanader zabrinut je oko sve većeg ulaganja ruskih tvrtki u Bosnu i Hercegovinu, i pomoćniku državnog sekretara uručio je non-paper o hrvatskim stavovima o Rusiji".

"Silajdžić je jedan staromodan političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme BiH reše druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim premijerom Federacije Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta, rekao je Sanader", navodi se u belešci američke ambasade koja je 10. maja 2007. upućena u Stejt department nakon odvojenih sastanaka tadašnjeg predsednika i premijera Stjepana Mesića i Iva Sanadera i ministarke spoljnih poslova Kolinde Grabar-Kitarović s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Danijelom Fridom u Zagrebu.

Frid je s hrvatskim zvaničnicma razgovarao nakon povratka iz Banjaluke, gde se susreo s Miloradom Dodikom, tadašnjim premijerom Republike Srpske. U belešci se navodi da je Sanader upozorio da će "u slučaju iseljavanja Hrvata iz BiH i izdvajanja Republike Srpske doći do stvaranja opasne male islamske države u Europi",s čime se, kako se navodi i belešci, složio i Mesić.

Dodik: Fridove tvrdnje najobičnija podvala
Pogledaj vesti o: Wikileaks,   Boris Tadić

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Nisam zagovarao nezavisnost Kosova

Izvor: Blic, 30.Nov.2010

U kabinetu predsednika Republike Srpske demantuju tvrdnje nekadašnjeg pomoćnika državne sekretarke SAD Danijela Frida da je Milorad Dodik ikada rekao da je saglasan sa nezavisnošću Kosova. ..Ukoliko su tačno intepretirane te tvrdnje Frida su obična podvala i neistina, kažu iz Dodikovog kabineta...Istina...

Nastavak na Blic...

Sanader i Mesić ishvalili Tadića

Izvor: Press, 30.Nov.2010

U tajnim dokumentima koje objavljuje internet sajt Vikiliks, bivši američki diplomata Danijel Frid naveo da Sanader i Mesić Koštunicu smatraju nacionalistom, a da je Milorad Dodik hteo da prizna nezavisnost Kosova Predsednik Srbije Boris Tadić misli...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.