Uhapšen osnivač Vikiliksa

Izvor: Studio B, 07.Dec.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen osnivač Vikiliksa

Sud u Londonu odbio je zahtev Džulijana Asanža da bude oslobođen uz kauciju i osnivaču "Vikiliksa" odredio je pritvor do 14. decembra.

Asanža je jutros uhapsio "Skotland jard" na osnovu naloga švedskog tužilaštva, koje ga traži zbog optužbi za navodno silovanje koje počinio u toj zemlji, preneo je Rojters.

Na salušanju pred sudom u Vestminsteru, Asanž je na pitanje sudije Hauarda Ridla da li razume da se mora saglasiti sa tim da bude izručen Švedskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odgovorio: "Razumem to i ne slažem se sa tim", navela je agencija AP.

Najveći deo vremena Asanž, državljanin Australije, proveo je u Švedskoj, gde su ga dve volonterke "Vikiliksa" optužile za seksualno zlostavljanje.

Policija je ranije danas navela da je Asanž uhapšen oko 9.30 časova po lokalnom vremenu u jednoj londonskoj policijskoj stanici.

Švedsko tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje 39-godišnjeg Australijanca koga vlasti u Švedskoj traže zbog sumnje da je u avgustu u ovoj zemlji silovao dve žene, što Asanž poriče.

Otkako je prošle nedelje vebsajt "Vikiliks" počeo da objavljuje poverljivu prepisku američkih diplomata, Asanž se, kako se veruje, nalazio negde u Velikoj Britaniji.

Švajcarske vlasti zamrzle su Asanžov račun na koji su se slivali dobrovoljni prilozi za "Vikiliks", a u Britaniju je ranije stigla dopunjena poternica Interpola zbog sumnje da je osnivač najpoznatijeg vebsajta u svetu počinio silovanje.

Asanžov advokat je ranije najavio da će njegov klijent dobrovoljno otići na razgovor sa policijom.

U Americi se istovremeno traga za pravnim osnovom za podizanje optužnice protiv glavnog čoveka Vikiliksa, koji je u saradnji sa nekoliko listova objavio oko 250.000 poverljivih depeša američke diplomatije.

"Vikiliks": Hapšenje Asanža neće zaustaviti objavljivanja

Hapšenje Džulijana Asanža predstavlja napad na slobodu medija i neće sprečiti "Vikiliks" da nastavi da objavljuje tajna dokumenta na Internetu, izjavio je portparol tog vebsajta Kristin Hrafnson.

On je odbio da govori o tome kako se Asanž osećao pre hapšenja, ali je potvrdio da je sa njim bio u kontaktu u protekla 24 sata, javio je AP.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.