Tači strahuje od uticaja Beriše na Kosovu

Izvor: S media, 11.Jul.2011, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači strahuje od uticaja Beriše na Kosovu

Premijer Kosova Hašim Tači zabrinut zbog političkog uticaja premijera Albanije Salji Beriše na Kosovu. On je tražio od vlade SAD-a da ozbiljnije shvati Berišu i da preko ambasade u Tirani od njega zatraži da se uzdrži od izjava ili delovanja koji bude strah u regionu od panalbanizma.

Kosovski premijer Hašim Tači >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne želi uticaj i mešanje premijera Albanije Salji Beriše u unutrašnje stvari i dešavanja na Kosovu, preneo je prištinski list “Koha ditore”, objavljujući navode iz diplomatske prepiske američkih diplomata iz Prištine koje je objavio Vikiliks.

Poseta i politički uticaj Salji Beriše na Kosovu zabrinuo je Hašima Tačija u leto 2009. godine nekoliko meseci pre lokalnih izbora 15. novembra.

U privatnom razgovoru sa zvaničnicima američke ambasade u Prištini, 13. avgusta 2009. godine, Tači je izrazio strah od "mešanja u kosovsku politiku", što po njemu radi premijer Albanije.

“Koha ditore” navodi da to piše u još uvek neobjavljenom diplomatskom telegramu, do koga je došao Vikiliks, a koji je poslat iz američke ambasade u Prištini Stejtdepartmentu.

- U privatnom razgovoru odmah posle sastanka Tači je otpravniku poslova rekao da je zabrinut zbog mešanja premijera Salji Beriše u politiku Kosova, kaže se u telegramu koji govori o Tačijevom sastanku sa otpravnikom poslova ambasade u Prištini Majklom Marfijem.

Do Tačijevog sastanka sa zvaničnikom američke ambasade je došlo nakon prijema koji je Salji Beriša 2009. godine pripremio za Ramuša Haradinaja u Tirani, pri čemu je potpisan sporazum o saradnji između Demokratske partije Albanije i Alijanse za budućnost Kosova. Prema diplomatskoj prepisci Tači je pomenuo da Beriša planira posetu Prištini za jesen te godine i dodao da bi on "sa dobrodošlicom dočekao Berišinu posetu Kosovu prilikom koje bi razgovarali o bilateralnim odnosima, ali da ne želi da ga vidi kako vodi kampanju na Kosovu za Demokratski savez Kosova ili za opozicionu ABK".

Jeremić: Pregovori sa EU 2012, Kosovo ne priznajemo!

Fejt: Priština da preuzme odgovornost

Oliver Ivanović: Opasna situacija na severu KiM

U to vreme Tači je u bio u vladajućoj koaliciji sa DSK dok je ABK bila u opoziciji kao i sada.

Tači je, šta više, rekao da mešanje Albanije u kosovsku politiku predstavlja "pretnju" za Kosovo i tražio je od Amerikanaca da intervenišu kod Beriše, naglašavajući da je "Kosovo suverena država a ne pokrajina Albanije".

- Tači je rekao da albansko mešanje u politiku na Kosovu predstavlja pretnju Kosovu i tražio od ambasade da se suprotstavi takvom mešanju, kaže se u diplomatskom telegramu.

On je, takođe, tražio od vlade SAD da ozbiljnije shvati Berišu i da preko ambasade u Tirani od njega zatraži da se uzdrži od izjava ili delovanja koji bude strah u regionu od panalbanizma, navodi list.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.