Pentagon i FBI vade fleke

Izvor: RTS, 30.Jul.2010, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon i FBI vade fleke

Američki ministar odbrane Robert Gejts, optužio osnivača "Vikiliksa" da je, objavljujući tajna dokumenta o Avganistanu, "okrvavio ruke" i doveo vojnike u opasnost. FBI pozvan da pomogne u istrazi o tom slučaju.

Pošto je uz posredovanje internet strane "Vikiliks" u javnost dospeo sadržaj više od 92.000 tajnih dokumenata Pentagona o stradanjima civila u ratu u Avganistanu, to odavanje podataka razljutilo je američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministra odbrane Roberta Gejtsa.

 

Gejts je osudio čelnike te internet strane i pozvao Federalni istražni biro da pomogne u istrazi o tom slučaju.

Najviši zvaničnici američke administracije, ministar odbrane Robert Gejts i komandant Združenog generalštaba admiral Majkl Malen, izrazili su nezadovoljstvo zbog curenja poverljivih vojnih podataka o ratu u Avganistanu.

Gejts je ljutito rekao da je reč o kršenju bezbednosnih propisa velikih razmera što bi moglo da ugrozi živote američkih vojnika, njihovih saveznika i doušnika Avganistanaca.

"Izneti vojni podaci ne predstavljaju zvanične stavove ili politiku, a po mom sudu oni u suštini ne dovode u pitanje našu trenutnu strategiju u Avganistanu i izglede za njen uspeh. U njima je veliki broj ličnih impresija i podataka starih više godina, lišenih konteksta ili analize", izjavio je Robert Gejts, ministar odbrane SAD.

Američki ministar odbrane dodaje da će ovaj incident primorati vojsku na reviziju načina deljenja obaveštajnih podataka sa jedinicama na frontu.

"Opasnost od objavljivanja ovakvih podataka je i u tome, što se tako nanosi šteta odnosima Amerike sa saveznicima i ugledu Sjedinjenih Država u tom, ključnom delu sveta. Obaveštajni izvori i metodi, vojna taktika, tehnika i postupci postaće, na taj način, poznati i našim neprijateljima'', istakao je Gejts.

Admiral Majl Malen, komandant združenog generalštaba je tim povodom rekao da je Džulijan Asanž, osnivač "Vikiliksa", možda već "okrvavio ruke".

Asanž je, odgovorio da se nadao kako će objavljivanjem ovakvih podataka pokrenuti raspravu o ratu u Avganistanu.

Američka vlada pozvala je FBI da pomogne u potrazi za osobama odgovornim za curenje poverljivih vojnih podataka u javnost i njihovo objavljivanje na vebsajtu "Vikiliks".
Pogledaj vesti o: Wikileaks

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.