Knjiga Džulijana Asanža predstavljena u Beogradu

Izvor: Politika, 09.Apr.2014, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga Džulijana Asanža predstavljena u Beogradu

BEOGRAD – Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž upozorio je na promociji svoje knjige „Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta” danas u Beogradu da je internet najveći potencijalni porobljivač čovečanstva.

„Nikada ranije nisu sve države u isto vreme bile pod takvim predominantnim uticajem. Međutim, knjiga govori i o tome kako internet može biti upotrebljen protiv tih globalnih tendencija”, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Asanž u video-poruci koja je emitovana na promociji.

On je upozorio da strateški nadzor i kontrolisane tehnologije, posebno one koje primenjuje „Fajv ajz” tehnološka alijansa pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država, ostvaruje uticaj na države, organizacije i pojedince.

Knjiga „Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta” nastala je kroz razgovore Asanža sa, po njegovim rečima, trojicom vodećih virtuelnih aktivista, koji se „već godinama bore protiv tehnološkog totalitarizma”.

Izraz „sajferpanks” označava aktiviste koji se zalažu za široku upotrebu šifrovane elektronske komunikacije, što je po njima jedan od načina zaštite privatnosti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da globalni sistem nadzora danas prevazilazi puko presretanje komunikacije i da predstavlja totalni nadzor koji „nikako ne može da ima opravdanje”.

Šabić je ocenio da je umesto kodirane komunikacije, koju zagovara pokret „sajferpanks”, ipak poželjnije donositi zakone koji štite privatnost građana.

„Jeste klatno otišlo predaleko u jednom pravcu, ali ja verujem da ono ipak može da se vrati, uz odgovarajući napor svesnih, organizovanih ljudi”, kazao je on.

Glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović je ocenila da je najzanimljiviji deo knjige onaj u kom Asanž objašnjava da je na Zapadu „došlo do brisanja istorije, što predstavlja cenzuru nakon objavljivanja”.

Glavni urednik lista Danas Zoran Panović ocenio je da Asanžov rad ne treba dovoditi u vezu s „levičarenjem”, niti od njega praviti „borca za srpsku stvar”.

„To je tek fatalno za Srbiju, da ga stavimo u nivo nekog (Petera) Handkea, ili što je Bernar-Anri Levi za Hrvate i Muslimane”, rekao je Panović i kazao da bi to „kontaminiralo diskurs” o Asanžu.

Vlasnik izdavačke kuće Albion buks Uroš Balov najavio je da će posle dela „Sajferpanks” objaviti i srpsko izdanje knjige „Kada je Gugl sreo Vikiliks”, koja predstavlja razgovor Asanža s direktorom i osnivačem internet pretraživača Gugl Erikom Šmitom.

Balov je rekao da je u sinoćnjem razgovoru s Asanžom dogovoreno da se prihod od prodaje knjige „Sajferpanks” uplati u fond za pomoć porodicama novinara koje je ubio Miloševićev režim, kao i u NATO bombardovanju 1999. godine.

Beta

objavljeno: 09.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Beogradu predstavljena Asanžova knjiga

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2014

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž upozorio je na promociji svoje knjige "Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta" danas u Beogradu da je internet najveći potencijalni porobljivač čovečanstva. ..Džulijan Asanđ upozorava na opasnost od interneta .. ..- Nikada ranije nisu sve države...

Nastavak na Vesti-online.com...

Knjiga Džulijana Asanža predstavljena u Beogradu

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 10.Apr.2014, 07:27

ADVERTISER-SERBIA.COM / BEOGRAD - Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž upozorio je na promociji svoje knjige "Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta" u sredu u Beogradu da je internet najveći potencijalni porobljivač čovečanstva >>>(Ključne reči: Julian Assange Cypherpunks; Poverenik za...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.