Diplomatske tajne na Vikiliksu - gore od vojnog napada?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatske tajne na Vikiliksu - gore od vojnog napada?

NJUJORK, PARIZ -

Američki državni tužilac Erik Holder izjavio je danas da ministarstvo odbrane vodi "aktivnu krivičnu istragu" o klasifikovanim diplomatskim dokumentima koje je objavio veb-sajt "Vikiliks".

"Zajedno sa drugim članovima administracije osuđujem akciju 'Vikiliksa' koja izlaže riziku našu nacionalnu bezbednost i, na konkretan način, izlaže riziku pojedince koji služe ovoj zemlji kao diplomate i obaveštajci", rekao je Holder na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za štampu.

On je dodao da objavljivanje poverljive diplomatske prepiske izlaže riziku i odnose SAD sa važnim saveznicima širom sveta.

"U vezi sa time u toku je aktivna krivična istraga. Još nismo u stanju da kažemo koji su rezultati te istrage, ali ona je u toku", rekao je Holder.

On je, takođe, pozvao da se uporedi akcija "Vikiliksa" sa načinom na koji su istom pitanju prišle razne medijske kuće, i dodao da se istraga vodi u saradnji sa ministarstvom odbrane.

Republikanski kongresmen iz Njujorka Piter King, koji će u novom sazivu Predstavničkog doma Kongresa biti na čelu odbora za unutrašnju bezbednost, pozvao je Holdera i državnog sekretara Hilari Klinton da "Vikiliks" proglase "stranom terorističkom organizacijom", a njenog osnivača Džulijana Asanža za vođu terorističke mreže.

"Po meni, oni su jasan i prisutan neprijatelj SAD", rekao je King za radio CBS i ocenio da je objavljivanje diplomatskih depeša "gore od vojnog napada".

Obama uvodi nove mere zaštite poverljivih informacija

Administracija predsednika SAD Baraka Obame zatražila je od vladinih agencija da odmah preispitaju procedure za zaštitu poverljivih informacija, pošto je vebsajt Vikiliks objavio više hiljada tajnih dokumenata Stejt departmenta, javila je danas agencija Asošjeted pres.

Prema dokumentu do kojeg je došao AP, Kancelarija za upravu i budžet zahteva od agencija da uspostave timove za procenu bezbednosti koji će osigurati da pristup zaposlenih u agencijama poverljivim informacijama ne bude veći od onog koji je neophodan za svakodnevno obavljanje poslova.

Direktor Kancelarije Džejkob Lu izjavio je da je neprihvatljivo i da neće biti tolerisano to što agencije nisu uspele da sačuvaju svoje poverljive informacije.

On je rekao da je objavljivanje tajnih dokumenata Stejt departmenta, do kojih je došao internet portal Vikiliks, nanelo "značajnu štetu" nacionalnoj bezbednosti SAD.

Svetske diplomatije u šoku

Svetske diplomatske službe, šokirane i zbunjene, danas nastoje da omalovaže vrednost objavljenih poverljivih dokumenata Stejt departmenta do kojih je došao sajt Vikiliks.

Poziv saudijskog kralja Abdalaha SAD da napadnu Iran koji je, prema objavljenim informacijama, dobio od Severne Koreje veoma sofisticirane rakete, nimalo laskave opaske o svetskim liderima i druga dokumenta koja je od juče počeo da objavljuje Vikiliks i još pet svetskih dnevnika, izazvao je u prvi mah šok, a posledice su nepredvidive.

Nakon prvih dokumenata koje je Vikiliks u julu objavio o Avganistanu i u oktobru o Iraku, sa ne preterano značajnim otkrićima, sada objavljene depeše američkog Stejt departmenta bacaju novo svetlo na diplomatiju iza kulisa.

Indicije o trgovini najvišom funkcijom u NATO

Turskoj je obećano da će biti razmotrene mogućnosti za zatvaranje kurdske televizije koja program emituje iz Danske, u zamenu za podršku bivšem danskom premijeru Andersu Fog Rasmusenu kao generalnom sekretaru NATO, proizilazi iz dokumenata objavljenih na sajtu Vikiliks.

Kako prenosi danska televizija TV2 njuz, bivši ministar inostranih poslova Danske Mogens Luketoft ocenio je kao "neprihvatljivu" mogućnost takve političke trgovine uz obrazloženje da je ono što će dogoditi kurdskoj televiziji ROJ "u rukama suda, a ne vlade".

Danski državni tužilac je u avgustu ove godine podigao optužnicu protiv televizije ROJ "zbog promovisanja Kurdske radničke partije (PKK)" koju to tužilaštvo smatra "terorističkom organizacijom".

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini je čak izrazio bojazan od "11. septembra u svetskoj diplomatiji".

Evropski saveznici Vašingtona stali su danas u odbranu Bele kuće koja je osudila "neodgovorno i opasno" objavljivanje i upozorila da bi pojedinci mogli da budu dovedeni u životnu opasnost.

London je osudio "svako neovlašćeno objavljivanje informacija" što bi moglo da "dovede u opasnost nacionalnu bezbednost".

Francuska je takođe pružila punu podršku američkoj administraciji i upozorila da je objavljivanje poverljivih dokumenata "pretnja" po "demokratsku vlast i suverenitet".

Italijanski ministar odbrane Ignazio La Rusa je relativizovao značaj tih dokumenata ocenjujući da je reč o "jadnim naklapanjima" koja su karakteristična za žutu štampu.

UN danas nisu želele da direktno komentarišu inforamcije iz objavljenih dokumenata, ali je šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere kritikovao "mešanje diplomatskog rada i špijunaže".

Na Bliskom istoku, visoki izraelski zvaničnik je ocenio da je Izrael "dobro prošao", a da otkrića pokazuju da njegova vlada "nije dvolična i da privatno govori ono što govori i javno".

Međutim, u neprijatnoj situaciji su arapske zemlje prvenstveno Saudijska Arabija zbog iranskog nuklearnog programa. Saudijski kralj Abdalah je, prema tim dokumentima, više puta tražio od SAD da počnu vojnu akciju protiv Teherana kako bi se "odsekla glava zmiji".

Agencija Frans pres ocenjuje da bi ove informacije mogle da izazovu nove tenzije u regionu.

Nijedna zalivska zemlja do sada nije zvanično reagovala na objavljivanje tih dokumenata u kojima se vidi da te države, s jedne strane, pozivaju na političko rešavanje iranskog pitanja, a s druge strane, u razgovorima sa američkim zvaničnicima zalažu se za vojnu opciju protiv moćnog suseda.

"Sve ovo je veoma negativno. Ovo nije dobro za izgradnju poverenja", rekao je jedan savetnik saudijske vlade koji je želeo da ostane anoniman.

Američka diplomatija je poslednjih dana pokušala da ograniči štetu i upozorila više zemalja kako bi se pripremile na objavljivanje tih informacija.

"Curenje američkih depeša pokreće krizu u svetskoj diplomatiji", ocenjuje danas londonski Gardijan koji je među nekoliko svetskih dnevnika koji su imali pristup dokumentima Vikiliksa.

Na optužbe sajt Vikiliks odgovara da je želeo da istakne "kontradiktornost" između američkog zvaničnog stava i "onoga šta se govori iza zatvorenih vrata".

"Njujork tajms" objavio dokumenta

"Njujork tajms" objavio je nova poverljiva dokumenta američke vlade koja mu je dostavio vebsajt "Vikiliks" navodeći da pružaju "pogled bez presedana" na aktivnosti američkih ambasada u svetu i "brutalno iskrene stavove o stranim liderima i otvorene procene nuklearnih i terorističkih pretnji".

Nazivajući ih vrstom "tajne hronike", list navodi da se radi o 251,287 primeraka diplomatske prepiske, uglavnom iz poslednje tri godine koje "Vikiliks" namerava da postepeno postavlja na internet.

U nekim od dokumenata, koji potiču iz februara, otkriva se prepiska administracije Baraka Obame povodom svetskih kriza i sukoba.

Ono što se saznalo i pre objavljivanja već je izazvalo jezu u diplomatskom establišmentu, i moglo bi dovesti do zahlađenja odnosa SAD sa nekim zemljama i uticati na međunarodne odnose, piše "Njujork tajms", koji najavljuje da će u narednim brojevima nastaviti da objavljuje neke od dokumenata.

"Prepiska između Stejt departmenta i oko 270 američkih ambasada i konzulata u svetu, gotovo se može smatrati tajnom hronikom američkih odnosa sa svetom u dobu rata i terorizma", konstatuje "Njujork tajms".

Prema oceni lista, u diplomatskoj prepisci se vidi da tema terorizma i dalje dominira u američkim odnosima sa svetom, a dokumenta pokazuju kako Obamina administracija nastoji da proveri da li se Pakistancima može verovati u borbi protiv Al Kaide.

U dokumentima se daje pogled na odnose sa Kinom koja jača i Rusijom "koja uzmiče od demokratije".

Vidljiv je i napor da se spreči Iran da dođe u posed nuklearnog naoružanja, kao i zabrinutost da bi Izrael mogao napasti Iran.

Među otkrićima koje će objaviti narednih dana, "Njujork tamjs", konstatuje se da su saudijski donatori glavni finansijeri sunitskih militantnih grupa poput Al Kaide, a da je država Katar, koja je godinama domaćin američkim trupama, "najgora u regionu" u borbi protiv terorizma, sudeći po porukama iz decembra prošle godine. Katarske snage bezbednosti oklevaju jer ne žele da ostave utisak da su američki saveznik i da izazovu odmazdu.

Objavljena dokumenta govore i o opasnom sukobu SAD sa Pakistanom oko nuklearnog goriva. Od 2007. godine SAD su uložile značajan napor, zasad bez rezultata, da iz pakistanskih istraživačkih reaktora uklone visoko obogaćeni uranijum za koji strahuju da bi mogao biti upotrebljen za nuklearno oružje.

U maju prošle godine, ambasador En Paterson je poručila da Pakistanci odbijaju da ugovore posetu američkih stručnjaka jer ako do lokalnih medija dođe priča o uklanjanju nuklearnog goriva, "to će svakako biti prikazano kao da SAD preuzimaju pakistansko nuklearno oružje".

Što se tiče Severne Koreje, američki i južnokorejski zvaničnici su razgovarali o mogućnosti za ujedinjenje Koreje, ako ekonomski problemi i politička tranzicija u Pjongjangu dovedu do kolapsa.

Južnokoreanci su čak razmatrali mogućnost da ekonomskim ponudama na to privole Kinu, odnosno da pravim poslovnim dogovorom pomognu da Peking razreši svoju zabrinutost što u susedstvu ima ujedinjenu Koreju u "dooborćudnom savezništvu" sa SAD, navodi se u porukama američkog ambasadora iz Seula.

U prepisci se dokumentuju i pritisci američkih diplomata na druge zemlje da prime zatvorenika iz baze Gvantanamo.

"Jeftin način da Belgija postane istaknuta zemlja u Evropi"

Slovencima je tako poručeno da treba da prihvate zatočenike ako žele susret njihovih lidera sa predsednikom Obamom, državi Kiribati su ponuđeni milioni dolara, dok je Belgiji rečeno da će to biti "jeftin način da postanu istaknuta zemlja u Evropi".

Povodom korupcije u Avganistanu, zanimljivo je otkriće da su prošle godine, prilikom posete potpredsednika te zemlje Ahmeda Zije Masuda Ujedinjenim Arapskim Emiratima, lokalne vlasti i američka administracija za borbu protiv droge otkrili da on nosi 52 miliona dolara u gotovini i da mu je dozvoljeno da zadrži taj novac bez otkrivanja porekla.

Što se tiče hakerskih akcija širom sveta, u dokumentima se navodi da je jedan izvor ambasadi u Pekingu otkrio da je Politbiro kineske Komunističke partije doneo odluku o upadu u kompjuterski sistem Gugla u toj zemlji.

Tu sabotažu izveli su operativci države, stručnjaci privatnih kompanija i stranci koje je regrutovala kineska vlada. Oni upadaju u kompjuterski sistem američke vlade i njenih saveznika, od 2002. godine, stoji u dokumentima.

U prepisci ima i podataka o sukobima sa Evropljanima oko ljudskih prava. Amerikanci su oštro upozorili Nemačku 2007. godine da ne realizuje nalog za hapšenje zvaničnika CIA uključenog u operaciju u kojoj je otet jedan nevini nemački državljanin koji je imao isto ime kao osumnjičeni ekstremista i koji je mesecima držan u Avganistanu.

Visoki američki diplomata je rekao jednom nemačkom zvaničniku da namera SAD nije da prete Nemačkoj, već da pozovu vladu u Berlinu da "pažljivo odmeri koje bi implikacije to moglo imati po odnose sa SAD".

Izveštaj o prijateljstvu Putina i Berluksonija

Intrigantan detalj među dokumentima je da je američki ambasador u Rimu 2009. godine izvestio o onome što je njegov italijanski izvor opisivao kao izuzetno blisko prijateljstvo između italijanskog i ruskog premijera Silvija Berluskonija i Vladimira Putina, uključujući skupe poklone i lukrativne ugovore u oblasti energije.

Diplomate su takođe javile da iako je Putin uživa primat nad drugim javnim ličnostima u Rusiji, njega podriva nesposobna birokratija koja često ignoriše njegove naloge.

Povodom snabdevanja ekstremista oružjem, u prepisci se konstatuje slabljenje napora SAD da spreče Siriju da šalje oružje pokretu Hezbolah u Libanu.

Među dokumentima ima i pikanterija, kao ona kada je libijski lider Moamer el Gadafi boravio prošle godine u Njujorku i bio nezadovoljan što mu nije dozvoljeno da podigne šator na Menhetnu, niti da poseti "nultu tačku". U porukama se navodi da se Gadafi retko pojavljuje bez ukrajinske medicinske sestre, koju opisuju kao "razvratnu plavušu"."Njujork tajms" navodi da mu je "Vikiliks" dokumenta dao preko posrednika pod uslovom da ostane anoniman.

Mnogi od dokumenata nisu klasifikovani, a ni na jednom nema oznake "vrhunska tajna".

Oko 11.000 klasifikovano je kao "tajna", a oko 90.000 kao materijali suviše delikatni da bi do njih došli strani državljani ili strane vlade, skraćeno "noforn", dok je oko 4.000 ima istovremeno odrednicu "tajno" i "noforn", piše njujorški dnevnik.

O Vuku Jeremiću

Među poverljivim diplomatskim materijalima sa internet stranice "Vikiliksa", koji su objavljeni u nekoliko svetskih listova, jedan deo je posvećen Kosovu i šefu srpske dilomatije Vuku Jeremiću na osnovu beleški francuskog diplomate Žana-Davida Levita.

Jedan od njegovih zaključaka je da Euleks ima diplomatske probleme sa kosovkom vladom i javnošću, a da srpski šef diplomatije "daje obećanja koja nikada ne ispunjava", preneo je Bi-Bi-Si (BBC) u pregledu pisanja britanske štampe.

Diplomata Levit kritikovao je Jeremića i zato što "ne radi ništa da ohrabri Srbe da se vrate na Kosovo i da učestvuju u kosovskoj vladi".

Kako je preneo BBC, francuski diplomata se "više ne sastaje sa Jeremićem" i ne smatra ga, kako se navodi u belešci, "modernim licem Beograda kakvim se on predstavlja".

Lavrov: Zabavno štivo, ali rukovodićemo se konkretnim delima

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da se Moskva neće rukovoditi informacijama koje su procurele, već konkretnim postupanjem svojih partnera, prenele su ruske novinske agencije.

"Što se tiče curenja informacija preko 'Vikiliksa', to je zabavno štivo, ali u praktičnoj politici rukovodićemo se konkretnim delima naših partnera", rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje hoće li se materijali koje je objavio "Vikiliks" odraziti na odnose Moskve i Vašingtona, prenela je agencija RIA Novosti.

Ruske agencije prenele su da se među objavljenim dokumentima na sajtu "Vikiliksa" mogu naći depeše poslate u različito vreme iz ambasade SAD u Moskvi za Vašington, u kojima se govori, između ostalog, o iranskom nuklearnom pitanju, a pažnja se posvećuje odnosima između ruskog predsednika i premijera Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina.

Između ostalog su na sajtu telegrami u kojima američke diplomate nazivaju Putina "Betmenom" a Medvedeva "Robinom", navodi Interfaks.

Pres sekretar ruskog predsednika Natalija Timakova rekla je da Kremlj ne smatra potrebnim da komentariše objavljivanje prepiske američkih diplomata na sajtu "Vikiliksa".

"Izmišljeni holivudski junaci teško da zahtevaju zvaničan komentar", rekla je Timakova, a preneo je Itar-Tas s.

Vikiliks bio izložen hakerskom napadu

Švedska kompanija koja obezbeđuje serverski prostor za Vikiliks potvrdila je danas da je ovaj vebsajt bio izložen hakerskom napadu pre nego što je objavio više hiljada poverljivih dokumenata američkih diplomata.

Direktor Internet provajdera "Bahnhof" Jan Karlung izjavio je da Vikiliks nije koristio servere švedske kompanije za objavljivanje dokumenata u nedelju, ali da tragovi napada mogu da se vide na drugim serverima, preneo je AP.

Karlung je rekao da je sprečavanje napada počelo u nedelju posle podne i da je prestalo u večernjim satima, a da nije poznato odakle je napad došao.

Direktor švedske kompanije je, takođe, kazao da se u okviru takvih napada obično koristi virus kako bi se podstaklo nekoliko kompjutera da istovremeno uđu na vebsajt kako bi ga preopteretili, dok virus otežava zaustavljanje ovakvog napada.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.