BERLUSKONI: NISAM LIČNO PROFITIRAO OD PRIJATELJSTVA S RUSIMA

Izvor: Kurir, 03.Dec.2010, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BERLUSKONI: NISAM LIČNO PROFITIRAO OD PRIJATELJSTVA S RUSIMA

KRASNAJA POLJANA - Italijanski premijer Sivio Berluskoni odbacio je navode iz američkih diplomatskih depeša o odnosima Rima i Moskve, koje je obelodanio vebsajt "Vikiliks" i istakao da nikada nije lično profitirao od bliskih veza sa ruskim liderima

KRASNAJA POLJANA - Italijanski premijer Sivio Berluskoni odbacio je navode iz američkih diplomatskih depeša o odnosima Rima i Moskve, koje je obelodanio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vebsajt "Vikiliks" i istakao da nikada nije lično profitirao od bliskih veza sa ruskim liderima.

"Ja samo mogu da pružim apsolutne garancije da, čak i u najčvršćim vezama ličnog prijateljstva između italijanskog premijera i ruskog predsednika i premijera, nikada svih ovih godina nije bilo nijednog nagoveštaja ličnih interesa", izjavio je Berluskoni na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim, u ruskom planinskom centru Krasnaja Poljana, prenela je agencija Rojters.

U poverljivim američkim dokumentima koje je objavio "Vikiliks", Berluskoni je nazvan "nestručnim, taštim i neefikasnim" liderom koji voli provod.

Bivši ambasador SAD u Italiji Ronald Spolji citirao je ambasadora Gruzije u Rimu, koji je Amerikancima rekao da Gruzijci veruju da je ruski premijer Vladimir Putin obećao Berluskoniju procenat profita iz ugovora o prirodnom gasu. Spolji je takođe naveo da raste zabrinutost zbog zavisnosti Italije od ruskih energetskih izvora koji, kako je naveo američki diplomata "često primoravaju Rim da pravi kompromise u bezbednosnim i političkim pitanjima".

"Nije beznačajan ni dodatni faktor - Berluskonijeva želja da bude viđen kao značajan evropski igrač u spoljnoj politici, što ga vodi tamo gde drugi radije ne bi", istakao je Spolji, što je objavio "Vikiliks", prenela je italijanska agencija Ansa.

 Berluskoni trenutno boravi u poseti Rusiji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.