Asanž počasni Čačanin!

Izvor: RTS, 06.Feb.2011, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž počasni Čačanin!

Džulijan Asanž mogao bi da postane počasni građanin grada Čačka, pošto je Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva pokrenulo inicijativu kojom će Asanž postati privlegovani Čačanin. Grad zaslužuje najvećeg živog revolucionara za počasnog građanina, poručuju iz tog društva.

Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva u Čačku pokrenulo je inicijativu da osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž bude proglašen za počasnog građanina grada Čačka. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Jedan od osnivača društva Bratislav Jugović rekao je da Asanž predstavlja simbol revolucije, navodeći da će učiniti sve kako bi Asanža doveli u Čačak.

"Čačak voli heroje i jedan je od simbola revolucije u srpskoj modernijoj istoriji. Čačak zaslužuje najvećeg živog revolucionara za počasnog građanina", istakao je Jugović.

Počasni član ovog društva predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kaže da je "Asanž rekao istinu", ističući da je Čačak "jedan drzak, često bezobrazan grad koji zna da razume istinu".

"Nadam se da će gradske vlasti Čačka ponašati kao što su to činile ranije, da će imati hrabrost da kažu: 'Čovek koji govori istinu zaslužuje naše poštovanje'", izjavio je Vulin.

Predstavnici vlasti u Čačku ističu da će o tome odlučivati odbornici lokalne skupštine, dok u opozicionoj Liberalno-demokratskoj partiji navode da su protiv ovog predloga.

Portparol Nove Srbije Milan Draškić izjavio je da je prerano i preuranjeno u ovom trenutku se izjašnjavati o toj temi, smatrajući da bi prvenstveno trebalo da se odrede stručne službe grada koje će ustanoviti "zakonske mogućnosti za tako nešto".

Odbornik LDP u gradskom parlamentu Stojan Marković nije iznenađen ovakvim predlogom, jer je sličnih predloga bilo ranije.

"Ranije je bilo predloga da se izgradi spomenik Samanti Foks. Ko je sve bio nosilac najznačajnije nagrade grada, ne čudi me da i ovakav predlog možemo dobiti", zaključio je Marković.

Za razliku od političara, građani Čačka mahom su saglasni da Asanž postane počasni građanin tog grada.

Odbornici skupštine trebalo bi da donesu posebnu odluku o tome da nekoga proglase počasnim građaninom jer Statutom nije predviđeno takvo zvanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Džulijana Asanža pozivaju u Čačak

Izvor: Blic, 07.Feb.2011, 01:50

ČAČAK - U Društvu srpsko-kubanskog prijateljstva, koje je pokrenulo inicijativu da Džulijan Asanž dobije status počasnog građanina Čačka, uveliko prave strategiju da stupe u zvaničan kontakt s organizacijom „Vikiliks”, čiji je Asanž osnivač. Oni veruju da su pojedinci bliski ovoj organizaciji,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.