Džulijana Asanža pozivaju u Čačak

Izvor: Blic, 07.Feb.2011, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džulijana Asanža pozivaju u Čačak

ČAČAK - U Društvu srpsko-kubanskog prijateljstva, koje je pokrenulo inicijativu da Džulijan Asanž dobije status počasnog građanina Čačka, uveliko prave strategiju da stupe u zvaničan kontakt s organizacijom „Vikiliks”, čiji je Asanž osnivač. Oni veruju da su pojedinci bliski ovoj organizaciji, usled velikog interesovanja koje je izazvala ova nesvakidašnja vest, već čuli za ideju, zbog čega pretpostavljaju da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << im posao biti olakšan.

– Naša inicijativa je već objavljena na nekim inostranim sajtovima, pa verujemo da su organizacija „Vikiliks”, a možda i sam Asanž već upoznati sa njom. Posebna čast bi nam bila da u Čačku ugostimo Džulijana Asanža, ali pošto iz dobro poznatih razloga on ne može da napusti London, istražujemo mogućnost da osnivači Društva o svom trošku posete glavni grad Velike Britanije i na licu mesta mu izlože našu ideju – kaže Bratislav Jugović, predsednik UO Društva srpsko-kubanskog prijateljstva.

Jugović i njegovi drugovi iz levičarskog udruženja zaljubljenika u Kubu priznaju da nisu očekivali da će ideja koju su formirali tek nedavno imati toliki odjek u javnosti. Kažu da im se javljaju i građani koji nisu iz Čačka i da im, oduševljeni inicijativom, listom pružaju bezrezervnu podršku. Ideja se primila i tamo gde je možda i najpotrebnije - među čelnicima lokalne vlasti, gde ona mora biti proceduralno uobličena i predstavljena odbornicima čačanskog parlamenta, koji će dati konačan sud o tome zaslužuje li jedan Australijanac počast koju niko drugi u istoriji ovog grada nije imao.

– Kada smo razgovarali o ideji i kada smo odlučili da je operacionalizujemo, nismo se puno obazirali na to kakvo će biti raspoloženje lokalnog rukovodstva. Bilo nam je bitno da prikupimo što više potpisa, a tamo gde postoji potpora četvorocifrenog broja overenih potpisa za jednu inicijativu, bilo bi besmisleno da je ignorišu gradski čelnici – naglašava Bratislav Jugović, i navodi podatak da je za jedan dan na terenu prikupljeno 250 potpisa. U toku ove nedelje očekuje se da će vrlo brzo biti prikupljeno 1.000 novih potpisa, a verovatno i više od toga, procenjuju u Društvu srpsko-kubanskog prijateljstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.