Asanž ostaje u pritvoru do 14. decembra

Izvor: Blic, 07.Dec.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž ostaje u pritvoru do 14. decembra

LONDON - Sud u Londonu odbio je danas kauciju osnivaču internet stranice Vikiliks Džulijanu Asanžu, koji je ranije danas uhapšen u britanskoj prestonici na osnovu poternice iz Švedske.

Švedsko tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje 39-godišnjeg Australijanca zbog sumnje da je počinio seksualna krivična dela, što on demantuje. Asanž će u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pritvoru ostati do 14. decembra.

Marijan Ni: Istraga u Švedskoj nema veze sa Vikiliksom

Javni tužilac Švedske Marijan Ni izjavila je danas da slučaj protiv Džuliana Asanža nema nikakve veze sa tim portalom na kome su objavljena poverljiva američka dokumenta, već da je to lična stvar.

Ona je rekla da želi da istakne da nije ni pod kakvim pritiskom, ni političkim ni bilo kojim drugim, posebno ukazavši da su švedski tužioci potpuno nezavisni u donošenju odluka. Niova je dodala da do sada ništa ne ukazuje da postoji neka zavera u vezi Vikiliksa.

Na novinarsku primedbu da i SAD traže Asanža, ona je odgovorila da ni jedna strana zemlje nije tražila da bude obaveštena o ovom slučaju, već samo novinari i pojedinci. Niova je rekla da nije izdala evropsku poternicu za Asanžom da bi bio izručen Sjedinjenim Državama.

Portparol Stejt departmenta Filip Krouli izjavio je danas da je hapšenje Asanža, u ovoj fazi bilateralno pitanje Velike Britanije i Švedske.

"Vašington ne interesuje ono što se sa Asanžom danas dogodilo", dodao je on.

Policija navodi da je Asanž, centralna figura u aferi objavljivanja povjerljivih dokumenata američke diplomatije, uhapšen u 9.30 časova u jednoj policijskoj stanici u Londonu.

"Švedske vlasti optužuju ga za nezakonitu prinudu, seksualno zlostavljanje i silovanje u avgustu 2010. godine", navodi se u saopštenju londonske policije.

Sve vesti u vezi sa aferom Vikiliks, možete čitati ovde.

Odluka o pritvoru je doneta, iako su mnoge poznate ličnosti bile spremne da polože kauciju za njega, uključujući Kena Louča, čuvenog režisera poznatog po antiglobalističkim stavovima.

Asanž je uhapšen na osnovu naloga koji je jutros izdala Metropoliten. Par sati posle hapšenja, Grupa koja se naziva "Anonimos" izvršila je niz napada na sajtove koji su odbili da posluju sa kontroverznim sajtom "Vikiliks" i ugrozila je distribuciju njihovih usluga.

Kako je saopštila londonska policija, do hapšenja je došlo kada je osnivač "Vikiliksa" ušao u policijsku stanicu i identifikovao se.

Policajci iz Jedinice za ekstradiciju uhapsili su jutros Džulijana Asanža na osnovu zahteva švedskih vlasti koje ga sumnjiče za silovanje. Asanž je lišen slobode u 9 i 30 časova u londonskoj policijskoj stanici po evropskom nalogu za hapšenje.

On je optužen za prisilu na nezakonit seksualni odnos, po dva osnova za seksualno zlostavljanje i po jednoj za silovanje, a sva nedela su navodno izvršena u avgustu 2010. godine. Asanž će se danas pojaviti pred sudom u Vestmisteru.

Pročitajte još o ovoj temi: Osnivač "Vikiliksa" se danas predaje policiji Osnivač "Vikiliksa" preti pogubnim tajnama ako ga uhapse ili ubiju Vikiliks: SAD sprečile Srbina da proda oružje u Jemenu Australija će proveriti da li je Asanž prekršio zakon Asanž: "Ne ubijajte glasnika!"

Njegov advokat je još juče najavio da bi Asanž mogao se prijavi policiji za razgovor povodom švedskog zahteva o izručenju zbog optužbi za silovanje.

Hapšenje neće zaustaviti objavljivanje depeša

Kristin Hrafnson, portparol Vikiliksa, izjavio je da hapšenje Asanža neće omesti dalje objavljivanje diplomatskih depeša.

"Ovo neće promeniti našu operaciju", rekao je Hrafnson za AP.

Asanž je nekoliko puta odbacio optužbe za silovanje, seksualno uznemiravanje i primoravanje na nezakonit seksulani odnos.

Komentarišući ove optužbe, Asanžov švedski advokat je rekao da, čovek koji je pomrsio konce administraciji Sjedinjenih Američkih Država, smatra da zapadne sile utiču i vrše pritiske na Švedsku.

Internacionalni pritisak na Džulijana Asanža je intenziviran ove nedelje kada je glavni američki državni tužilac Erik Holder najavio da je inicirao niz značajnih akcija, u cilju sudskog gonjenja osnivača Vikiliksa zbog objavljivanja 250.000 tajnih diplomatskih prepiski.

Osnivač "Vikiliksa" već je počeo da traga za jemcima koji bi mogli da polože kauciju u njegovo ime. On je rekao da očekuje da će mu odrediti kauciju u visini između 100.000 i 200.000 funti i da bi mu, u cilju da izbegne zadržavanje u pritvoru, za to trebalo najviše šest jemaca.

Hakerska odmazda

Hakerski napadi, koji su usledili odmah nakon hapšenja, iste su vrste kao i oni koji su bili izvršeni na "Vikiliks", a na njihovoj meti su se našli švajcarska banka koja je zamrzla novčana sredstva osnivača Džulijana Asanža i sajt PayPal, koji je obustavio proces prikupljanja donacija za "Vikiliks".

"Anonimos" je međusobno labavo povezana grupa hakerskih internet-aktivista, vezanih i za zloglasni internet-forum 4chan.

Pripadnik "Anonimosa" koji se predstavio kao Koldblad (hladnokrvni), izjavio je da se radi veći broj stvari, i da su na metu uzeti "sajtovi koji se priklanjaju vladinom pritisku”.

Prema rečima ovog hakera, njihova organizacija je "uvek imala čvrst stav protiv cenzure i za slobodu izražavanja na internetu i svim sredstvima je delovala protiv onih koji ovu slobodu žele da unište”, a "Vikiliks je postao nešto više od neovlašćenog objavljivanja dokumenata, postao je polje sukoba između naroda i vlasti".

"Anonimos" pomaže i u kreiranju stotina miror sajtova (sajtova koji predstavljaju tačnu kopiju) "Vikiliksa", od kako je američki provajder ovom sajtu uskratio svoje usluge i ime domena. Prilikom poslednjeg prebrojavanja, bilo je 507 "Vikiliksovih" miror sajtova, tvdi Koldblad.
Pogledaj vesti o: Wikileaks

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.