Američke diplomate upozoravale na podelu Kosova

Izvor: Politika, 10.Dec.2010, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američke diplomate upozoravale na podelu Kosova

LONDONVikiliks je objavio diplomatsku prepisku koja pokazuje da su američke diplomate bile zabrinute zbog toga što bi na Kosovu moglo doći do podele zbog, kako je navedeno, neodlučnosti i slabosti Evrope, preneo je britanski list „Gardijan” na svom sajtu.

SAD strahuju da bi Evropa mogla podleći pritisku Srbije i pristati na podelu Kosova, što bi onda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << moglo izazvati - upozorile su američke diplomate - etničko nasilje, proizlazi iz depeša.

Pre toga bi Srbi preuzeli kontrolu nad severnim delom Kosova, prenosi „Gardijan”.

Savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića za spoljnu politiku Jovan Ratković je izneo scenario koji bi vodio podeli Kosova u razgovoru sa savetnicom Ketrin Ešton, i rekao američkom ambasadoru u Beogradu Meri Vorlik da Srbi na severu Kosova nikada neće prihvatiti vlast Albanaca, prenosi „Gardijan”, pozivajući se na „Vikiliks”.

„Ti ljudi nisu nikada živeli sa Albancima i neće prihvatiti vlast Prištine”, rekao je Ratković Vorlikovoj.

Ratković je takođe rekao da će Beograd morati da prihvati da više neće vladati Kosovom, ali da će isto tako i Kosovo morati da uvidi da neće moći da proširi svoju vlast na teritoriji severno od Ibra, navodi se u jednoj od depeša koju prenosi „Gardijan”.

Tanjug

objavljeno: 10.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.