Zbog gubitaka bez posla ostaje 166 radnika

Izvor: Blic, 20.Jul.2009, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog gubitaka bez posla ostaje 166 radnika

Vranje - „Duvanska industrija Vranje", koja od 2003. godine posluje u sastavu kompanije „Britiš Ameriken Tobako", otpustila je 166 od 320 radnika. Još 37 radnika izrazilo je želju da uz otpremnine, koje u proseku iznose oko 17.000 evra, dobrovoljno napusti fabriku cigareta. Čelnici fabrike kažu da su na otkaze bili prinuđeni zbog otežanog poslovanja i gubitaka.

Generalni direktor DIV-a Majk Edvards ističe da je proces restrukturiranja firme bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << transparentan, jer su u njemu ravnopravno bili uključeni predstavnici zaposlenih. On naglašava i to da novonastale prilike na tržištu od menadžmenta fabrike zahtevaju poslovanje koje omogućava opstanak i konkurentnost na tržištu.

- Svi oni koji su proglašeni tehnološkim viškom bili su dobri radnici. Postojala su tri kriterijuma od kojih je zavisilo ko će da napusti fabriku. To su veštine koje imaju, koliko su bili fleksibilni da uče i usavršavaju se i kakva im je motivacija da nastave da rade u DIV-u. Odgovorno tvrdim da BAT ostaje u Vranju i da nema mesta špekulacijama da će posle isteka petogodišnjeg kupoprodajnog ugovora kompanija da napusti ovaj kraj. Ove godine smo proizveli preko milijardu i po cigareta, ali u proizvodnji imamo značajne gubitke. Velika briga prema radnicima i socijalna odgovornost kompanije ogleda se u tome da mnogi radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom brzo ulaze u proces prekvalifikacije, koji je BAT obezbedio kao sastavni deo cocijalnog programa - naglasio je Majk Edvards.

Da bi otpušteni radnici lakše mogli da se snađu posle otkaza, danas će u fabrici biti otvoren Mobilni centar, čiji će stručnjaci savetodavno da im pomognu da se ponovo zaposle ili pokrenu sopstveni biznis. U centru, koji će raditi šest meseci, biće organizovana i stručna obuka za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju prekobrojnih radnika.

Koordinator projekta nove poslovne organizacije Gradimir Milić rekao je da se reorganizacijom firme, koja podrazumeva otpuštanje radnika, drastično smanjenje troškova poslovanja, povećanje produktivnosti i efikasnosti i prilagođavanje uslovima na svetskom tržištu, DIV spasava od zatvaranja.

- Posle provatizacije, kompanija BAT je u Srbiji pretežno u kapitalne investicije uložila preko 110 miliona evra. Time su značajno premašena investiciona ulaganja na koja se privatizacionim ugovorom obavezala kompanija BAT iz 2003. godine. Kompanija je u ovom perioda udeo na srpskom tržištu povećala za 50 odsto i lokalizovala proizvodnju vodećih internacionalnih robnih marki u Vranju. Potreba za redefinisanjem poslovanja nameće se kao rezultat promena u neposrednom okruženju, uključujući i donošenje Zakona o akcizama. Cilj novih organizacionih promena je da se proizvodnja u DIV-u prilagodi novim prilikama na tržištu - rekao je Milić.

Zbog komercijalnih razloga, „Duvanska industrija Vranje" ove godine nije ugovorila otkup suvog lista duvana od proizvođača sa juga Srbije.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.