Jedna od prvih Gimnazija u Srbiji osnovana na današnji dan 1881. godine u Vranju

Izvor: JužneVesti.com, 08.Avg.2020, 09:01

Jedna od prvih Gimnazija u Srbiji osnovana na današnji dan 1881. godine u Vranju

Jedna od prvih gimnazija u Srbiji koja sada nosi ime jednog od najznačajnijih pisaca srpskog realizma, Vranjanca Bore Stankovića, osnovana je na današnji dan, pre 139 godina u Vranju, tri godine nakon oslobođenja grada od Turaka. Do pre 30 godina, kada je po drugi put otvorena kao Gimnazija “Bora Stanković”, bila je “Nemanjina gimnazija”, kako se prvobitno zvala ili “Vranjska gimnazija” kako su je zvali prvi đaci. Bila je smeštena u zgradi Haremluka i imala samo dva razreda, pretvarana u policijski kazamat, zatvarana u oba svetska rata, delila se na mušku i žensku, da bi postala Gimnazija “Bora Stanković” koju danas pohađa oko 780 učenika.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Vranjska Gimnazija slavi 139 ROĐENDAN

Izvor: OkRadio.rs, 08.Avg.2020

U subotu, 8. avgusta, navršava se 139 godina od osnivanja Gimnazije u Vranju. OK Radio prenosi saopštenje Gimnazije "Bora Stanković" koje je obajavljeno povodom rođendana ove značajne obrazovne institucije.   Decenijama, godinama i skoro vek i po ona broji dane i teške i lepe, beleži sećanja,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.