Skup gas i struja vraćaju stare peći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup gas i struja vraćaju stare peći

Furundžija ili pećkara imalo je svako selo. I ne samo jednog, već se i po desetak njih bavilo ovim preko potrebnim zanatom. Doduše, sirotinja se snalazila kako zna i ume i sama zidala proste paorske peći u svojim kućercima. Pojavom kraljica peći, gvozdenih odnosno tučanih furuna, naftarica, peći na struju, a potom i onih na gas potreba za njihovim umećem je prestala pa je i zanat gotovo izumro.

Poslednjih godina struja i gas su vrtoglavo poskupeli što je zidara Ljubomira >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Šućova iz Nadalja, jednog od rektih majstora koji pravi proste peći, ponovo vratilo zanatu čije tajne je izučio pre gotovo četiri decenije.

"Za moju peć dajem garanciju od jedne do pet godina. Tako je napravim da je sigurna. Iskustvo sam sticao kada sam rušio pećke starih majstora od pre sto godina gde sam video greške koje su pravili. Izbacio sam njihove greške i pravim da to bude modernije i jače ali da ipak bude staro", kaže majstor Ljuba.

Pravi ih od blata, cigle ili crepa, ali uvek spaja čapašom. Ipak, udovolji gazdi koji poželi da mu je ozida kaljevima. Kaže, posebno su ekonomične sa ugrađenim kotlom za etažno grejanje pogotovo što se za loženje koristi maltene sve, sojina slama, kukurozovina, šapurike...

"U ovu moju prostu peć možeš ubaciti sve što ne treba, najloni, flaše. Ojačam je, kao za sebe, tako da može sve da se loži u njoj. Dajem garanciju da neće pući ili se razići", ne bez ponosa priča Ljubomir Šućov.

Zida Ljubomir i kaljeve i druge peći, ali kaže paorska je najekonomičnija jer isplati sebe za zimu, najviše dve uz neporecivu činjenicu da su sarme, pasulj, lebac, krompir u "gaćama" i druge đakonije iz nje najukusniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.