Razgovor o odnosu između čoveka i životinje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2015, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovor o odnosu između čoveka i životinje

U novosadskom Omladinskom centru CK13 danas u 19 časova zakazana je tribina "Čovek i životinja - ka radikalnoj transformaciji odnosa između čoveka i životinje".

Cilj razgovora je da pokrene kritičko promišljanje odnosa između čoveka i životinje, da upozna i angažuje širu javnost oko etičkih pitanja, trenutnih pravnih rešenja, činjenica o aktuelnom tretmanu životinja u ljudskom društvu i prepoznavanja opresije nad životinjama, kao i da pitanje čovekovog postupanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema životinjama i položaja životinja unutar ljudskog sveta postavi i kao pitanje o nama samima: Jesu li ljudska bića zaista bezuslovno privilegovana bića i da li je čovekov položaj, uprkos posebnosti njegovih sposobnosti, postignuća i njegove slobode, položaj gospodara koji ga lišava svake odgovornosti za dostojanstvo celine živoga sveta?

Razmatraće se moralni i pravni status životinja, položaj životinja u ljudskom društvu i zakonske regulative, kao i veg(etarij)anstvo kao etički izbor i politički stav i opredeljenje, kaže se u najavi.

Na tribini će govoriti:

Stela Strsoglavec (Centar za obrazovanje odraslih “Educa Humana” ), Evolucija odnosa čoveka prema (domaćim) životinjama od praistorije do danas;

Vlasta Sikimić (Institut za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu), Moralni status životinja kao etičko pitanje: filozofska stanovišta Tomasa Regana i Pitera Singera;

Nataša Vukmirović (Udruženje “Link Plus”), Zakonski okvir zaštite dobrobiti životinja u Republici Srbiji;

Snežana Milovanović (Udruženje “Sloboda za životinje”), Veg(etarij)anstvo kao moralna obaveza svakog čoveka.

Tribina "Čovek i životinja - ka radikalnoj transformaciji odnosa između čoveka i životinje" realizuje se u okviru projekta “Artikulacija” i programa “Društveni aktivizam, participacija, akcija”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.