EU pozdravila rezultate referenduma u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2022, 07:53

EU pozdravila rezultate referenduma u Srbiji

EU u saopštenju iz Brisela konstatuje da su, prema preliminarnim rezultatima, birači u Srbiji na jučerašnjem referendumu izrazili podršku amandmanima na Ustav.

"EU pozdravlja završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U saopštenju se naglašava da se proces reformi na jačanju nezavisnosti pravosuđa ne završava referendumom i da se mora nastaviti.

"Za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno je izmeniti i dopuniti niz zakona. Njih bi trebalo pripremiti kao prioritet kroz holističku reformu relevantnih zakona, u skladu sa evropskim standardima", dodaje se u saopštenju.

EU pozdravlja nameru Vlade Srbije da nastavi sa uključivanjem Venecijanske komisije u naredne korake i naglašava da će nastaviti da prati ovaj proces i pruža finansijsku i tehničku podršku za sprovođenje reforme pravosuđa.

U saopštenju se dodaje da EU žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom Kosova koji bi omogućio Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće na Kosovu, a u skladu sa dosadašnjom praksom.

Bilčik: Rezultat referenduma je korak napred na EU putu Srbije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, kaže da su građani Srbije odlučili za promenu Ustava u oblasti pravosuđa i ocenjuje da je u pitanju "novi korak napred Srbije ka EU".

"Glasači u Srbiji su odlučili da promene Ustav kako bi se poboljšali rad i nezavisnost pravosuđa. Suština i rezultati referenduma održanog 16. januara odnose se na važne reforme u oblasti vladavine prva", napisao je Bilčik na Tviteru neposredno po objavljivanju rezultata referenduma u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pohvale za ishod referenduma iz EU; I u Srbiji zadovoljstvo: "Za ovo smo se borili"

Izvor: B92, 17.Jan.2022

Beograd -- Na osnovu 97,02 odsto izbrojanih biračkih mesta za ustavne promene glasalo je 60,48 odsto građana, a 39,52 odsto je bilo protiv...Takođe, bilo je i 1,01 odsto nevažećih listića...Te podatke objavio je kasno sinoć predsednik Srbije Aleksandaqr Vučić, koji je rekao da su građani izglasali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.