EU odbija da posmatra izbore u Venecueli, traži odlaganje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2020, 02:29

EU odbija da posmatra izbore u Venecueli, traži odlaganje

Evropska unija saopštila je da neće uputiti posmatračku misiju za praćenje parlamentarnih izbora u Venecueli zbog nepostojanja uslova za pošteno i slobodno glasanje.

Vlada u Karakasu pozvala je EU da pošalje posmatračku misiju, ali šef spoljne politike EU Žozep Borel kaže da je zaključio da "nisu ispunjeni uslovi za transparentan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << inkluzivan, slobodan i fer izborni proces".

Borel je ipak u saopštenju pozdravio navode da vlada predsednika Nikolasa Madura i deo opozicije razgovaraju o mogućem odlaganju izbora za Kongres zakazanih za 6. decembra, prenosi AP.

"To je korak u pravom smeru, ali nedovoljan da EU može da pošalje posmatračku misiju na izbore. Da bi se to uradilo, potreban je precizan i pozitivan odgovor na minimun zahteva koje je definisala opozicija", naveo je Borel.

Izborima će se popuniti mesta u parlamentu koja je osvojio opozicioni lider Huan Gvaido, koga SAD i još 50 država priznaju za legitimnog lidera Venecuele.

Više od 20 vodećih opozicionih stranaka nedavno su najavile bojkot sa ciljem da obore legitimnost izbora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.