U vlasti je kratko pamćenje

Izvor: Politika, 31.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vlasti je kratko pamćenje

Lider JS-a optužuje bivše koalicione partnere da su zaboravili vreme kada su i sami izručivali haške optuženike, istovremeno zaboravljajući da se i sam zalagao za zatvaranje tribunala

Gradonačelnik Jagodine i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma juče je izjavio da se lideri Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, Vojislav Koštunica i Velimir Ilić, „čudno ponašaju” nakon hapšenja Radovana Karadžića i njegove predaje Haškom tribunalu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
On je na konferenciji za novinare povodom posete indijskog ambasadora Jagodini rekao da „nije prijatno” kada se Haškom tribunalu isporuči jedan Srbin, koji se zove Radovan Karadžić, ali da „nije bilo prijatno ni kada su isporučeni srpski generali Lazarević i Pavković i predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević”, prenosi Tanjug.

Marković je u tom kontekstu ocenio da Koštunica „zaboravlja da je kao predsednik SRJ oslobodio 1.000 Albanaca iz srpskih zatvora”.

– U vreme dok je DSS bio na vlasti, Haškom tribunalu je isporučeno 18 Srba i tada je to bila međunarodna obaveza, a ovo sada nije, oni su sada patriote, a drugi, koji moraju da poštuju međunarodne obaveze, nisu. To nije dobro ponašanje u ovom trenutku – rekao je Marković. On je poručio Velimiru Iliću „koji je bio toliko grlat na bini, na mitingu SRS-a” da zaboravlja da je bio jedan od „kolonaša” kada su se se palile zgrade Skupštine Srbije i RTS-a i da se „zalagao da se isporuči i poslednji Srbin na spisku Haškog tribunala”.

Podsetimo, pre manje od mesec dana, nakon što je Tribunal u Hagu oslobodio odgovornosti Nasera Orića i Ramuša Haradinaja, Palma se zalagao za zamrzavanje saradnje sa Hagom i zatvaranje tribunala.

– Haški tribunal treba zatvoriti, jer je od početka svog rada imao dvostruke aršine. Očigledno je da je taj sud napravljen da bi se sudilo Srbima – izjavio je 4. jula Marković za frankfurtske „Vesti”, podsećajući da je više svedoka zločina nad Srbima poginulo čekajući da svedoče pred Haškim tribunalom protiv Haradinaja.

– Kada je oslobođen Haradinaj, rekao sam da rad Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji treba zamrznuti sve dok se ne preispita sramna presuda tribunala ubici srpskog naroda – kazao je Palma, objašnjavajući da je presuda Oriću samo potvrdila ispravnost njegovog stava.

– Pa koliko više Srba treba da izručimo? Svako onaj ko je na nekoj fotografiji sa puškom u ruci izgleda da je ratni zločinac za Haški tribunal. Preostala tri begunca (Karadžić, Mladić i Hadžić) nisu u Srbiji, a ako neko iz Haškog tribunala zna gde se nalaze, neka ih uhvati – izjavio je tada Marković.

M. A.

[objavljeno: 01/08/2008]
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.