Odbaciti statut Vojvodine

Izvor: S media, 28.Nov.2009, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbaciti statut Vojvodine

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica pozvao je poslanike republičkog parlamenta da odbace Statut Vojvodine.

"Vojvodina je za uredjenje svoje autonomije trebalo na osnovu republičkog zakona da dobije Statut kao podzakonski akt, a ispostavilo se da Vojvodina dobija Statut koji po mnogo čemu liči na ustav države. Tako umesto podzakonskog akta imamo Statut koji poput ustava utvrdjuje brojne i suštinske elemente državnosti", naveo je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << D S S u intervjuu za današnji novosadski Gradjanski list.

Koštunica je ocenio da se Statutom Vojvodine podriva Ustav Republike i na taj način stvara ozbiljna nestabilnost u zemlji, za šta odgovornom smatra Demokratsku stranku.

On je rekao da se ideja o Statutu Vojvodine, koji je po njemu neka vrsta ustava države, nalazi još u Ustavu iz 1974. i Memorandumu o Vojvodini koji je upućen lordu Karingtonu na Medjunarodnoj konferenciji o Jugoslaviji, 1991. godine u Londonu.

Koštunica je istovremeno ponovio ocenu da je Srbija u ozbiljnoj ekonomskoj, političkoj i moralnoj krizi i da joj je neophodna nova nacionalna vlada.

Poslanici Skupštine Srbije u ponedeljak, 30. novembra, treba da se izjasne o Statutu Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.