Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica odbacio tvrdnje američkih obaveštajaca

Premijer Vojislav Koštunica odbacio je danas tvrdnje američkih obeveštajnih službi da je Vlada Srbije naredila policiji da ne reaguje na napad na američku ambasadu.



Koštunica smatra da je policija tokom nereda nastalih nakon mitinga "Kosovo je Srbija" reagovala "blagovremeno i na pravi način". On je na taj način odbacio tvrdnje direktora američkih nacionalnih obaveštajnih službi Majkla Makonela, koji je izjavio da je neko iz vlasti naredio policiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ne reaguje. Koštunica je Makonelove tvrdnje nazvao podmetanjem i poručio da će se Srbija naoružati strpljenjem u godinama koje dolaze kako bi Kosovo vratila u svoj ustavni poredak.

Direktor američkih nacionalnih obaveštajnih službi Majkl Makonel izjavio je u Senatu SAD da je srpska vlada odlučila da policija ne reaguje kada su demonstranti, zbog priznanja nezavisnosti Kosova, napali američku i druge zapadne ambasade u Beogradu, prenosi danas Glas Amerike.

"Imamo pouzdane informacije da je vlada Srbije donela odluku da povuče policijske snage i dozvoli demonstrantima da napadnu američku, britansku i druge ambasade, zapale američku ambasadu i izvrše nasilje", rekao je Makonel pred senatskim Odborom za oružane snage.

On je ocenio da će nasilje u Srbiji biti nastavljeno u manjem obimu, zapitavši koliko je vlada u Beogradu spremna da kontroliše bilo kakve buduće nemire. "Postojeće snage mogu sprečiti manje nemire. Međutim, ako se prošire, biće van njihove kontrole. Zato se postavlja pitanje koliko su srpske vlasti odlučne i da li će podstaći mnogo veće nasilje od onog koje se već dogodilo", rekao je Makonel.

List "Vašington post" takođe prenosi Makonelove reči, ali dodaje da je posle njegovog izlaganja pred senatskim odborom njegov portparol Ros Fajnstin pokušao da ublaži tu izjavu rekavši da "nije bilo konačnog zaključka ili potvrde". "Vašington post" dodaje da je Fajnstin još i pozvao list i rekao da je Makonelova izjava bila "zasnovana na onome što smo znali iz iskaza očevidaca" prenetih u beogradskom listu "Danas", ali je i dodao: "Neću da kažem da je to jedina stvar na koju se direktor pozvao kada je dao tu izjavu".

U senatskom odboru je govorio i direktor odbrambene obaveštajne službe Majkl Mejpls koji je izrazio zabrinutost zbog mogućeg izbijanja nasilja u severnoj Kosovskoj Mitrovici, prenosi Glas Amerike.

Mejpls je, međutim, istakao da su mirovne snage NATO-a do sada uspevale da osiguraju bezbednu situaciju u tom području.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.