Koštunica: U EU samo sa Kosovom

Izvor: B92, 28.Feb.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: U EU samo sa Kosovom

Moskva, Brisel, Beograd -- Srbija u EU može ući samo sa Kosovom kao svojim sastavnim delom, izjavio Vojislav Koštunica. Oli Ren: Odluka u rukama Srbije.

"Naša pozicija je da je teritorijalni integritet Srbije više nego važan", rekao je premijer Koštunica za rusku televiziju na engleskom jeziku "Rusija danas", odgovarajući na pitanje da li se Srbija, uzimajući u obzir njeno zalaganje za teritorijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << integritet i poziciju većine članica EU u odnosu na Kosovo, neće priključiti EU.

"Kosovo nije samo pitanje celovitosti Srbije i njenog teritorijalnog integriteta. To je veoma važan deo Srbije koji je vezan za srpski identitet, a možda je najbolji dokaz za to da Srbi, gde god žive - u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, širom sveta - naša dijaspora reagovala je na rasparčavanje Srbije i jednostrano proglašenje nezavisnosti", rekao je Koštunica.

Bubalo: Nećemo zaboraviti Rusiju

Ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo izjavio je danas u Moskvi da Srbija ne može da zaboravi pomoć ruskog naroda, predsednika Vladimira Putina, vlade i svih struktura ruske vlasti u najtežim trenucima.

"Naša borba za očuvanje teritorijalne celovitosti i očuvanje Kosova i Metohije, uz pomoć Ruske Federacije, biće duga i teška, a imaće smisla samo ukoliko bude Srba na Kosovu", rekao je Bubalo na sastanku sa delegacijom vlade Moskve, koju je predvodio prvi zamenik moskovskog gradonačelnika Jurij Rosljak.

Ističući da je Srbija pre mnogo godina odredila svoj interes za pristupanje EU, prevazišla neke prepreke i načinila veoma ozbiljne korake, Koštunica je rekao da - kada dođe do "bilo kakvih daljih pregovora o članstvu u EU - moramo jasno da kažemo šta je teritorija Srbije koju EU priznaje".

"To je za nas samo Srbija sa Kosovom kao svojim sastavnim delom", istakao je srpski premijer.

Koštunica je rekao da u pregovorima sa Briselom postoje dve prepreke.

"Prvo - šta je Srbija. Za nas, Srbija uključuje Kosovo, to je po našem ustavu. S druge strane, mi imamo još jedan problem sa EU, to je civilna misija za koju je odlučeno da bude upućena na Kosovo, što takođe narušava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, jer su mnoge članice EU već priznale nezavisnosti Kosova", rekao je predsednik srpske vlade, dodajući da je to za njega "principijelna stvar".

Na pitanje da li postoji šansa da Srbija pokuša da zadrži "bar severni deo" Kosova, naseljen Srbima, premijer je rekao da je njegov pristup Kosovu principijelan jer podrazumeva da "Srbija brani ne samo Kosovo, već princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

Premijer je rekao da će ambasadori, pozvani na konsultacije iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, ostati na konsultacijama "određeni vremenski period", jer treba da se vidi "kako će se stvari odvijati".

Ren: Odluka u rukama Srbije

Evropski komesar za proširenje Oli Ren (FoNet, arhiva)

Evropski komesar Oli Ren izjavio je u Briselu da je pridruživanje Srbije Evropskoj uniji sad prvenstveno u rukama srpskih vođa i srpskog naroda.

Ren je, na konferenciji za štampu posle susreta Evropske komisije s liderima Bosne i Hercegovine, ponovio da "Srbija ima konkretnu, opipljivu evropsku perspektivu s konačnim ciljem da postane članica Evropske unije".

Ren je time odgovorio na pitanje novinara kako gleda na izjavu srpskog premijera Vojislava Koštunice da će Srbija ući u EU samo zajedno s Kosovom u svom sastavu i da li misli da to znači da Srbija nikad neće ući u EU, ili neće ući u EU dok je premijer Koštunica.

"Mi smo spremni da napredujemo tim putem sa Srbijom, čim Srbija bude spremna da krene tom evropskom perspektivom", izjavio je evropski komesar za proširenje.

"Nadam se da će se to dogoditi pre ranije, nego kasnije. Ali, to je prevashodno sada u rukama vođa i naroda u Srbiji", zaključio je Ren.

Meler: Srbiji su otvorena vrata EU

Šef danske diplomatije Per Stig Meler izjavio je danas u Ljubljani, posle razgovora sa slovenačkim kolegom Dimitrijem Rupelom da su za Srbiju vrata Evropske unije i dalje otvorena.

"Vrata EU su Srbiji otvorena, pitanje je samo da li je Srbija spremna za ulazak", rekao je Meler, dodajući da se nada da će Beograd "uskoro potpisati Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji", iako među članicama Unije, zasad, nema saglasnosti oko toga.

Srbija mora izabrati evropski put, dodao je on, izrazivši očekivanje da će se situacija u Srbiji, nastala posle proglašenja nezavisnosti Kosova, smiriti, prenela je slovenačka agencija STA.

Ministar Meler je, povodom današnje posete, dao intervju ljubljanskom "Delu" u kojem je posebno naglasio da će misija EU zaštititi srpsku manjinu na Kosovu ukoliko to, u skladu s planom izaslanika UN Martija Ahtisarija, ne učine kosovska policija i pravosuđe.

EU i nauka

Gostojući u Vestima u 16 televizije B92, ministarka nauke Ana Pešikan govorila je o značaju evrointegracija za njen resor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koštunica: Srbija u EU samo sa Kosovom

Izvor: Blic, 28.Feb.2008

Naša pozicija je da je teritorijalni integritet Srbije više nego važan", rekao je premijer Koštunica za rusku televiziju na engleskom jeziku "Rusija danas", odgovarajući na pitanje da li se Srbija, uzimajući u obzir njeno zalaganje za teritorijalni integritet i poziciju većine članica EU u odnosu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.