Koštunica: Politički progon

Izvor: B92, 12.Mar.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Politički progon

Beograd -- Vojislav Koštunica kaže da ne postoji njegova odgovornost za ubistvo Zorana Đinđića i da bi poziv na saslušanje bio politički progon i represija vlasti.

Republički tužilac najavio je da će lider DSS-a Vojislav Koštunica biti pozvan na saslušanje u pretkrivičnom postupku o političkoj pozadini ubistva premijera Đinđića.

Koštunica je izjavio da najava da će biti saslušan predstavlja politički progon i represiju vlasti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vojislav Koštunica je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da se radi o zloupotrebi tužilaštva, koja predstavlja početak kampanje Demokratske stranke protiv DSS-a i njega lično, i nagovestio da se na poziv za saslušanje neće odazvati.

"Sa političkom pozadinom prvom ubistva Zorana Đinđića nemam nikakve veze, niti ima Demokratska stranka Srbije”, poručio je lider DSS-a.

Koštunica tvrdi da je jedina podloga za povezivanje DSS-a i ubistva premijera izjava tadašnjeg predsednika Jugoslavije u kojoj je opravdao pobunu Crvenih beretki.

Danas kaže da je govorio isto što i Vlada Srbije i sam Zoran Đinđić, a da to što su zahtevi Crvenih beretki i DSS-a bili slični Koštunica kaže da im se ciljevi nisu poklapali.

"Nisu se ciljevi poklapali. Ukoliko su se ciljevi poklapali, oni se ne razlikuju od ciljeva predsednika Vlade Zorana Đinđića”, tvrdi on.

Za Koštunicu druga politička pozadina je kampanja koja se vodi protiv njegove stranke od strane medija i nevladinih organizacija, a sada i državnih organa.

"DSS zato najoštrije osuđuje pravosuđe u pravljenu montiranih političkih procesa. Jasno kažem i ponoviću u svakoj prilici, i ponavljaćemo, da je zloupotreba Tužilaštva u ovom slučaju zapravo početak kampanje Demokratske stranke”, ocenjuje Koštunica.

"Posle katastrofalnog i dobro poznatog katastrofalnog stanja u zemlji, jedini adut, eto nažalost, koji je preostao vlasti je represija”, utisak je lidera DSS-a.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu Tužilaštva, Koštunica je naveo da je o ubistvu premijera rekao već sve što je imao da kaže.

"To znači sledeće – da je to sve što imam da kažem, i to je javnost znala i znao je tužilac Radisavljević i pre toga i da je kojim slučajem tužilac među nama ovde u ovoj sali, on bi to isto čuo”, poručuje Koštunica.

Bila je ovo jedinstvena prilika da novinari B92 Vojislavu Koštunici postave neka pitanja na koja dugo nisu mogli da dobiju odgovor. Lider DSS-a objasnio je šta zamera B92.

"Ako postavite deset pitanja, evo još jednog specijaliteta vaše kuće, da se ne bavim mnogo time, onda morate sagovorniku dozvoliti da odgovori na svih deset pitanja. Ne možete postaviti deset pitanja, pa pošto uzme dah i odgovori samo na prvo pitanje, onda ga prekinete i stvorite utisak da na onih drugih devet nije odgovorio”, smatra Koštunica.

"Kada je reč o meni, mogu odgovoriti na sva Vaša pitanja. Ne na deset, nego na sto”, poručio je lider DSS-a.

Na pitanje da li to znači da će B92 ubuduće imati pomoć lidera DSS-a u otkrivanju istne, odgovor je stigao od njegovog stranačkog kolege Miloša Aligrudića. "Pomozite sebi, pomozite sebi pre svega. To učinite”, poručio je Aligrudić novinaru B92.

Zamalo zabrana ulaza

Televizija B92 je danas zamalo ostala uskraćen da postavi bar neka pitanja. Na samom ulazu u DSS ekipi B92 najpre nije bio dozvoljen ulaz.

Kada je ekipa stigla u prostorije stranke još kod upisivanja u spisak novinara obezbeđenje nije želelo da je pusti unutra pravdajući to odlukom stranke da prekine komunikaciju sa B92.

Tek na intervenciju portparola Petra Petkovića ulaz je dopušten.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.