SNS i SDPS zajedno, SPS čeka PUPS, DS okuplja istomiššljenike

Izvor: Blic, 30.Jan.2014, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS i SDPS zajedno, SPS čeka PUPS, DS okuplja istomiššljenike

Dan pošto je predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspisao vanredne parlamentarne izbore polako se na političkoj sceni naziru obrisi predzibornih koalicija, a za sada je izvesno da će zajedno pred birače SNS i SDPS, socijalisiti čekaju odgovor PUPS-a, a samostalno će ponovo DSS i SRS.

Vest da se pravi demokratski blok koji bi predvodio Boris Tadić ubrzo su demantovali upravo Tadić, ali i drugi koje su mediji pominjali kao deo buduće koalicije.

Bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednik Srbije i DS danas je razjasnio samo deo svojih namera u politici kada je saopštio da napušta tu stranku i da je dao ostavku na mesto počasnog predsednika, a tek će narednih dana doneti odluku o tome da li će nastupati na predstojećim parlamentarnim izborima.

On je još jednom odbacio spekulacije da je formirao demokratski front i rekao da se sa mnogim akterima koji su pominjani kao navodni partneri nije video mesecima.

"Nisam formirao političku instituciju, demokratski front, niti bilo kakvu instituciju sličnog revolucionarnog imena", rekao je Tadić, koji je kao razlog što odlazi iz DS naveo nameru demokrata da uđu u koaliciju sa strankom Zorana Živkovića.

Demokrate, koje se još nisu oglasile nakon odluke Tadića ranije su najavljivale da imaju nameru da na izbore izađu u širokom bloku u kome bi okupili sve snage koje žele da se suprostave "svemu lošem što se u Srbiji danas dešava".

Nova stranka Zorana Živkovića upravo u DS vidi jedinog potencijalnog kandidata za izbornu koaliciju.

SNS i SDPS u naredna dva dana treba da usaglase koalicioni sporazum, a do kraja sedmice očekuje se njegovo potpisivanje.

Mediji su pisali da će tim sporazumom stranka Rasima Ljajića dobiti 10 mesta, a sam Ljajić danas je rekao da je to okvir za razgovore, ali da tek treba definisati redosled na listi.

Takođe, razlog što su naprednjaci najpre razgovore počeli sa SDPS, kao i što se pokazalo da je ta stranka poželjan koalicioni partner mnogima, Ljajić vidi u tome da, kako kaže "SDPS donosi glasove koalicionim partnerima, a ne odnosimo nikome ništa".

Sa naprednjacima će verovatno i njihovi dosadašnji partneri - NS i Pokret socijalista Aleksandra Vulina, koji je već najavio nastavak saradnje.

U SPS očekuju da će i ovog puta, kao i u prethodna dva izborna ciklusa, sa proverenim partnerima u koaliciju - JS i PUPS.

Da će JS sa socijalistima to je najavio predsednik te stranke Dragan Marković, a još se čeka odgovor PUPS.

Funkcioner te stranke Momo Čolaković rekao je Tanjugu da su razgovori predštavnika SPS-PUPS-JS o predizbornoj koaliciji u toku, ali nije mogao da kaže kada da će biti finalizovani i podsetio da je postignut dogovor za zajednički izlazak u Beogradu i kandidaturu Aleksandra Antića za gradonačelnika.

Liberali su danas još jednom podvukli da ne vode razgovore o formiranju predizbornih koalicija sa Tadićem, ali ni sa DS, a kako i sa kim će na izbore biće poznato u subotu, 1. februara nakon sednice Glavnog odbora.

Njihov lider Čedomir Jovnović rekao je da će tada biti poznata izborna lista LDP, odnosi sa drugim strankama, izborna platforma, ambicije stranke...

Kako je rekao potpredsednik Bojan Đurić, LDP vodi razgovore sa LSV, a za sada je sigurno da će na izbore ići u koaliciji sa dosadašnjim partnerima Socijaldemokratskom unijom Žarka Koraća i Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata.

Stranka Dušana Petrovića "Zajedno za Srbiju", koja je takođe bila viđena u demokratskom bloku, saopštila je da stvaranje neke vrste "koalicije, bloka ili fronta" na levici nije ničiji lični hir ili puka potreba da se opet učestvuje u političkom život i da je ta ideja inspirisana činjenicom da oko milion evropski opredeljenih građana apstinira ili bojkotuje izbore.

URS je najavio da će na sednici Glavnog odbora 2. februara doneti odluku kako će i sa kim nastupiti na predstojećim izborima, dok DSS i SRS na izbore izlaze samostalno.

Pročitajte još Živković: Besmislene izjave Tadića, tužiću ga zbog klevete! Analitičari: Tadićev potez težak teret za DS Tadić: Izlazim iz Demokratske stranke Tuča Tadića i Đilasa za ime izborne liste Za finansiranje izbora Vlada odobrila 1.146.438.000 dinara

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNS i SDPS zajedno na izborima

Izvor: Akter, 30.Jan.2014

Za sada je izvesno da će zajedno pred birače SNS i SDPS, socijalisiti čekaju odgovor PUPS-a, a samostalno će ponovo DSS i SRS

Nastavak na Akter...

Predizborne koalicije: Ko sa kim i šta sa njim

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2014

Dan pošto je predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspisao vanredne parlamentarne izbore izvesno je da će u koaliciji izaći SNS, Nova Srbija i SDPS Rasima Ljajića, socijalisti čekaju odgovor PUPS-a, samostalno će nastupiti ponovo DSS i SRS, dok posle današnjeg istupanja iz DS nije jasno na koji...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.