Vukadinović: Nije bilo dokaza da je Šešelj naručio ubistvo Nikolića

Izvor: Politika, 19.Sep.2015, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukadinović: Nije bilo dokaza da je Šešelj naručio ubistvo Nikolića

Svedočenjem nekadašnjeg direktora BIA okončano suđenje dnevnom listu „Blic” po tužbi lidera radikala

Svedočenjem bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije Saše Vukadinovića juče je pred Višim sudom u Beogradu okončano suđenje po tužbi koju je Vojislav Šešelj podneo protiv dnevnog lista „Blic” zbog, kako tvrdi, objavljivanja neistinitih informacija. Povod za tužbu, kojom lider radikala traži milion dinara odštete bio je napis ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dnevnog lista od pre pet godina, da je Šešelj iz haškog Tribunala naručio ubistvo Tomislava Nikolića koje su, prema pisanju ovog lista, trebalo da izvrše članovi „zemunskog klana” Luka Bojović i Miloš Simović.

– Informaciju da je Šešelj naručio ubistvo Nikolića BIA i drugi državni organi dobili su od Tužilaštva za organizovani kriminal. Tužilaštvu je to, u svom iskazu, rekao pripadnik „zemunskog klana” Miloš Simović koji se tada predao posle višegodišnjeg bekstva – rekao je Vukadinović.

On je dodao da su tu informaciju službe bezbednosti proveravale u vreme pisanja spornog teksta, ali da je to bilo teško proverljiva i dokaziva informacija.

– Ipak, bezbednost Tomislava Nikolića tada je podignuta na viši nivo – posvedočio je nekadašnji direktor BIA.

Ministar unutrašnjih poslova u vreme objavljivanja teksta Ivica Dačić juče nije došao da svedoči, pa je sud odlučio da ga ne saslušava i zaključio je glavnu raspravu.

Presuda će, kako je rečeno, biti doneta pisanim putem u roku od mesec dana.

U izjavi novinarima posle suđenja, lider radikala je rekao da ga je tekst objavljen u „Blicu” veoma pogodio jer je bio u zatvoru i jer se ta informacija „počela prepričavati među haškim robijašima”.

– Mnogi nisu poverovali, ali neki i jesu, a kada se to pročulo, počeli su problemi. Smatrali su da sam intelektualac, a onda čuju da sam zločinac ravan Al Kaponeu. To nije bilo prijatno, a ugrožavalo je i moj status tamo, odnosno da li će me tretirati normalno ili će primenjivati najstrože mere – rekao je Šešelj.

On je dodao da su mere prestale kada je Haški sud dobio obaveštenje od Tužilaštva za organizovani kriminal da se protiv njega ne vodi nijedan krivični postupak, odnosno da nije osumnjičen za bilo koje krivično delo.

Pravni zastupnik „Blica” Dušan Stojković rekao je da smatra da je pred sudom dokazano da je sporna informacija postojala.

– „Blic” se koristio slobodom izražavanja, a tužilac je kao javna ličnost dužan to da trpi – rekao je Stojković novinarima.

Kako je Šešelj rekao ranije na pretresu, u vreme objavljivanja teksta on se nalazio u haškom pritvoru, pa je naložio da se podnese tužba. Šešelj je ocenio i da su tadašnji urednik „Blica” Veselin Simonović i novinarka Tamara Marković-Subota, autorka teksta, informacije koje su plasirali zasnivali isključivo na mržnji.

Šta je objavio „Blic”

Kako je tada pisao „Blic”, na Sednici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije poslanici SRS su tražili od tadašnjeg direktora BIA da kaže kako je u javnost dospela informacija da je naručen atentat na Nikolića, kao i otkud to saznanje Aleksandru Vučiću. „Blic” je naveo i da prema saznanjima novinara tog lista, Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala proverava informacije o planu za ubistvo Nikolića.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj,   BIA

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.