Vojislav Šešelj osuđen na dve godine zatvora

Izvor: BKTV News, 28.Jun.2012, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojislav Šešelj osuđen na dve godine zatvora

Haški tribunal proglasio je danas lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja krivim po trećoj optužnici za nepoštovanje suda i osudio ga na dve godine zatvora.
Treći postupak protiv Šešelja za nepoštovanje suda je pokrenut zbog njegovog odbijanja da sa svog sajta ukloni četiri knjige, čiji je on autor, i šest poverljivih podnesaka u kojima su obelodanjene poverljive informacije o zaštićenim svedocima.
Kako je, izričući presudu, rekao predsedavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sudija Stefan Treksel, Šešelj je time “namerno i voljno ometao sprovođenje pravde” zato što je propustio da sprovede naloge sudija i sa internet stranice ukloni dokumente, na šta je bio “obavezan”.
Sudija je podsetio da je sam Šešelj potvrdio da samo on odlučuje šta će se pojaviti na stranici, rekavši da ne namerava da ukloni dokumente.
Po rečima sudija Treksela, određujući visinu kazne veće je imalo u vidu da je Šešelj počinio “teško nepoštovanje suda”, a kao otežavajuću okolnost uzelo je i prkosni odnos optuženog koji je prekršaj ponovio, čime je ugrozio efikasnost Tribunala.
“Time je počinio direktan napad na pravosudnu vlast Tribunala”, naznačio je sudija Treksel.
Predsedavajući sudija rekao je da je presuda doneta većinom glasova sudija, a da se on protivio, zalažući se za “značajno lakšu kaznu”.
Na poziv sudije Treksela da ustane kako bi mu bila izrečena kazna, Šešelj je odgovorio: “Ja vama da ustanem, pa vi niste normalni…Ja sam četnički vojvoda”.
Izvor: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj,   Hag

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.