Vlada Srbije osudila Šešeljevu izjavu

Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije osudila Šešeljevu izjavu

Vlada Srbije osudila je na jučerašnjoj sednici izjavu haškog optuženika i lidera SRS Vojislava Šešelja, kojom on odobrava ubistvo premijera Zorana Đinđića. Osuda je bila jednoglasna i za nju su glasali i ministri DSS i premijer odlazeće Vlade Vojislav Koštunica.

Ipak, predlog da se osudi izjava lidera SRS inicirana je iz redova Demokratske stranke. Ovu tačku u dnevni red uvrstio je potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlade Božidar Đelić. Međutim, iako je podizanjem ruke na sednici Vlade Koštunica osudio Šešeljevu izjavu da Zvezdan Jovanović, osuđeni ubica premijera Srbije Zorana Đinđića, „zaslužuje slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji", izostala je javna osuda stranke premijera, a i nastavljeni su pregovori o formiranju vlade sa Šešeljevom partijom.

Ministar odbrane i potpredsednik DS Dragan Šutanovac pozvao je juče Vojislava Koštunicu da se javno izjasni da li on lično i njegova stranka smatraju da je Zvezdan Jovanović heroj i pitao da li će preimenovati Bulevar Zorana Đindića u Bulevar Ratka Mladića.

- Postavlja se pitanje da li je Koštunica, zarad želje za opstankom na vlasti, konačno javno prihvatio radikalsku politiku i uključio se u prljavu kampanju blaćenja imena prvog demokratskog premijera i da li ovom izjavom počinje proces rehabilitacije ubica Zorana Đinđića kako je Tomislav Nikolić nedavno najavio - navodi Šutanovac. Prema njegovim rečima, od suštinske važnosti je da građani Srbije dobiju odgovore na pitanja koja danas uznemiruju javnost.

- Vojislav Koštunica je dužan da biračima koji su za njega glasali objasni koji su to, pored poništenja Sporazuma sa EU, budući pravci njegove politike i kakvu i koliku cenu građani Srbije treba da plate da bi on sa 11 odsto podrške zadržao premijersku poziciju - ističe Šutanovac.

Kako je moguće da lider DSS može da razgovara o koaliciji sa SRS kad njen lider Vojislav Šešelj daje takve izjave, upitala se juče i ministar za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković.

Potpredsednik DS Bojan Pajtić izjavio je juče da je ideja nacionalnog pomirenja dobra za svaku zemlju, ali da ne može da se pravi nacionalno pomirenje sa onima koji ubice izjednačavaju sa herojima.

- SRS i dalje sprovodi svoju šovinističku i antievropsku politiku - istakao je Pajtić.

Inače, jučerašnja sednica Vlade trajala je nešto manje od pola sata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.