Izvor: B92, 20.Mar.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac prikazao snimke Šešelja

Hag -- U nastavku suđenja Vojislavu Šešelju, tužioci su prikazali niz snimaka Šešeljevih govora i susreta sa dobrovoljcima.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-93. Tužilac Daril Mandis je sudskom veću predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija prikazao par desetina kratkih izvoda iz raznih televizijski emisija i dokumentarnih filmova u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su glavni akteri bili Šešelj ili srpski dobrovoljci i oficiri JNA na ratištima u istočnoj Slavoniji, Kninskoj krajini i BiH 1991-92.

Šešelj se nije protivio da ti snimci budu uvedeni u dokaze, niti je negirao njihovu autentičnost i istinitost, tvrdeći da zapravo potvrđuju osnove njegove odbrane.

Među prikazanim snimcima bili su i izvodi iz Šešeljevog intervjua za dokumentarnu seriju "Smrt Jugoslavije" u kojima je on rekao da je dobrovoljce SRS naoružavala i obučavala "Miloševićeva policija" i da je sam Slobodan Milošević od njega 1992. tražio da dobrovoljce šalje u BiH.

Šešelj je tvrdio da je to izrekao 1995. u jeku političkog sukoba sa Miloševićevom vlašću i da je napadao tadašnjeg predsednika Srbije "zato što je vodio mirovnu politiku zapadnih sila".

Optuženi se nije protivio ni uvrštavanju u spis intervjua u kojem je 1991. potvrdio da je on "komandant" dobrovoljaca SRS, ali da se oni na terenu u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini "stavljaju pod komandu" tamošnjih Srba.

"Za mene je ovo oslobađajući materijal, jer kažem da ja imam kontrolu, ali da operativnu komandu nad dobrovoljcima imaju lokalni Srbi. Uz to, posle septembra 1991. dobrovoljce smo slali u JNA", prokomentarisao je u sudnici Šešelj.

Pošto je tužilac Mandis prikazao snimke dobrovoljaca i vojnika JNA na ulicama razrušenog Vukovara, po okončanju borbi za grad u novembru 1991, Šešelj je kazao da "ne postoje kriterijumi po kojima tužilaštvo može praviti razliku između vojnika JNA i dobrovoljaca".

Nakon snimka razgovora sa obrijanim vojnikom u uniformi i sa šlemom JNA, koji se predstavio kao "Šešeljev dobrovoljac", na istočnoslavonskom ratištu u jesen 1991, Šešeljev je tužiocima rekao: "Drago mi je što ste ovo prikazali - to su pravi Šešeljevi dobrovoljci - uredni i u uniformama JNA... I da ne pripisujete Šešeljevim dobrovoljcima svakog ko je prljav, neuredan, pijan ili narkoman...".

Optuženi se nije protivio ni da se u dokaze uvrsti snimak njegovog intervjua tokom posete vukovarskom ratištu u kojem je, obučen u uniformu i sa šlemom na glavi, rekao da će "ako padne Vukovar, pasti i ustaški režim u Zagrebu".

Posle snimka nastupa u Kninskoj krajini u kojem je 1995. rekao da "Krajina nikada neće biti hrvatska", optuženi je naznačio da to "i sada misli" i da će Srbi povratiti Krajinu u budućnosti, iako je trenutno pod hrvatskom kontrolom, i da to "ni Tribunal, ni tužilaštvo ne mogu sprečiti".

Sudija Fabricija Latanci ga je upozorila da ne daje "političke izjave", a Šešelj je odgovorio: "Pa, ja sam ovde i optužen zbog politike".

Suđenje Šešelju biće nastavljeno iduće nedelje, iskazom dvojice svedoka o sukobima u Zvorniku s proleća 1992.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.