Toma nikad više druga violina

Izvor: Glas javnosti, 08.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toma nikad više druga violina

BEOGRAD - Da su Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić doveli SRS pred raskršće, ali i da su sami kumovi pred razlazom - u to više niko ne sumnja. A kojim putem će krenuti verovatno ne zavisi samo od toga koliko je dojučerašnji zamenik predsednika iskren kada kaže da će se zadovoljiti time da bude „običan“ član stranke.

Tri opcije za budućnost

Pred Nikolićem je mnogo više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << jedne opcije, a izbor, prema političkim analitičarima, može biti: pokušaj da reformiše SRS iznutra, uprkos Šešeljevoj volji i otporu njegove struje u vrhu stranke, da pocepa stranku, da formira sopstvenu ili da se pridruži nekoj drugoj partiji.

Analitičar Milan Nikolić ocenio je, odmah pošto je Nikolić podneo ostavku, da bi za njega najbolje bilo da se priključi DSS-u Vojislava Koštunice, a predsednik Kluba 21, analitičar Dušan Janjić, ponovio da smatra da su pred Nikolićem dva mirna puta. Da ostane u partiji, što je moguće, pogotovo ako ga zameni neko ko sledi njegovu opciju, i da preko istomišljenika u vrhu stranke reformiše SRS, kako bi na sledeće izbore „verovatno za dve godine, izašao sa Koštunicom“.

Treći put je, smatra Janjić, radikalniji i svodi se na to da Nikolić, posebno ako se kriza produži, pravi novu malu partiju. Ali, on mu to ne preporučuje, pošto „ima kapital da uslovljava svaku stranku, pa i Tadićevu“.

- Zato verujem da će Koštunica imati najviše koristi od ovoga što se desilo. Dok su svi mislili da on spava u Belanovici, intenzivno je radio na približavanju Nikoliću, stvorio je uslove da mnogi iz DSS-a odu i sada je spreman da uzme deo glasova SRS-a. Nikolić će čekati, neće se predati u partiji jer nema jake protivnike i udružiće se sa Koštunicom - smatra Janjić, koji ukazuje da je glavna Nikolićeva greška bila kada je dozvolio da se u stranci stvore uslovi za odlazak Maje Gojković.

Toma doneo rejting SRS-u

Sumnjivu korist od svega, prema Janjiću, imaće sama SRS, jer će konačno morati da odabere između Šešelja i dolaska na vlast. Tu je važno da je „Nikolić, a ne Šešelj, radikalima omogućio ovakav rejting, i da oni koji su išli sa pričom da su za Evropu nemaju dovoljno glasova za to - a Nikolić ima“.

TODOROVIĆ GA DEMANTUJE

Dragan Todorović rekao je juče da na radikale niko nije vršio pritisak da se izjasne za ili protiv Zakona o ratifikaciji SSP-a. On je time demantovao Tomislava Nikolića koji je kao razlog za svoju ostavku naveo to što je u četvrtak uveče „dobio nalog“ da radikali ne glasaju za ovaj sporazum.

Todorović je precizirao da je odluka da SRS-a ne podrži Zakon o ratifikaciji SSP-a doneta na sastanku kolegijuma i da je za nju glasalo 14 od ukupno 15 članova.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ne veruje da bi Nikolić ikada više bio „druga violina“, naročito u DSS - stranci koja ima tri puta manje glasača nego SRS. Dobar izbor za Nikolića, kako je ocenio, ne postoji, već samo manje zlo - osnivanje nove stranke je trnovit put i nikom nije doneo profit. To predobro znaju i u LDP-u sa jedva namaknutih pet odsto glasova. Nikolićev dodatni problem je, uveren je Stanković, i što je borba unutar stranke borba sa vetrenjačama, tim pre što je on napuštanje politike već odbacio, a pridruživanje drugoj stranci je teško jer mu niko neće prepustiti lidersko mesto...

- Ovde će koristi imati Šešelj koji je dobio značajnu bitku - zadržao je kontrolu nad ideologijom stranke, ali je izgubio jedinog čoveka koji za SRS može da osvoji ovoliko glasova. S druge strane, Nikolić kao pojedinac ili u drugoj stranci ne može da bude popularan kao kad je predstavljao SRS sa onoliko mesta u parlamentu. Tako da su i Šešelj i Nikolić izgubili rat, a koristi će imati Tadić - ocenio je Stanković.

U NS kažu da je teško odgovoriti šta će biti u SRS-u, ali kažu da je najvažnije da se ta stranka što pre konsoliduje i svojim glasačima se ponudi kao dovoljno snažna da ove razlike prevaziđe bez većih potresa.

- Odvajanja će sigurno biti, videćemo ko će ići na koju stranu, ali, ako rasplet bude brz, konsolidacija čvrsta, i ako nastavimo pregovore o zajedničkom delovanju opozicije, ovo će biti potpuno prevaziđeno, bez negativnog efekta na opoziciju - ocenila je Dubravka Filipovski, potpredsednik NS, i dodala da opozicija može osetiti posledice ako se kriza produži, dok vlast „sigurno neće biti pogođena“.

U DSS-u nisu želeli da komentarišu „unutrašnje stvari druge partije“, ali, kako je Dragan Šormaz istakao za Glas: DSS ima svoj politički program, spremna je na sučeljavanje sa političkim protivnicima, a „sarađivaće sa svima da bi što pre bio srušen režim Borisa Tadića“.

Sada je pocela druga faza „partijskog delirijuma“ u kojoj lesinari pocinju da „jedu svoju decu“. Dojucerasnji „vodja“ sa svim mogucim superlativima i zamenik „vojvode“, postao je LAZOV, kako tvrdi Todorovic?!. Frapantno i iznenadjujuce!. Interesantno da ja a i mnogi drugi, imamo takvo misljenje o svim clanovima ove partije, a oni su tek juce to otkrili istina za sada samo za jednog svog clana. Kada je na redu da to isto „otkriju“ za Todorovica i ostale „voodoo vraceve“ u tom njihovom zabavistu?. Zacudjuje me da Nikolicu dozvoljavaju da ostane clan SRS-a, jer time pristaju da medju njima budu „lazovi“ a verovatno i „lopovi“, sto ce kasnije otkriti ako to bude trebalo. Stavio sam ove dve reci pod znake navoda da ne misle da zelim da budem cinican, jer ipak se ovde radi o „postenoj“ partiji po definiciji. Mozda ne bi bilo lose da Tomu na tom mestu zameni Velja koji sve clanove moze da poduci onom cuvenom „kraduckanju“ sto bi celoj partiji dalo novi sjaj i oreol nedodirljivosti. Velja je trenutno bez angazmana a mogao bi mozda da dovede i Voju kao kondicionog trenera u vezbanju naricanja citata o Kosovu. Moj prilog za naricanje bi recimo bio: "Ne sme tudja cizma u kolevku!". Ipak dobro je za Srbiju da ovaj brod sa ovim veselim „junacima i vojvodama (po)cetnicima“ plovi po pucini i ne dolazi u luku zvana vlast. A zabava koju nam svakodnevno priredjuju je zaista originalna i za to sam im beskrajno zahvalan i jedino ne znam kome da se za to zahvalim "Radikalima", "Vadikalima" ili "Voodookalima"?.

Vecu budalu i mrznjom opterecenu ne primetih ni na jednom forumu bilo kog lista.. Cak ni imenom nisi originalan. Ocigledno si skriboman i to neizlecivi.

Tog Todorovica nikad nisam mirisao, on je jedna obicna poduzica i lkljigavac koji samo spletkama moze da utice na stav Seselja. Seselj je najveci gubitnik mnogo veci od Nikolica, jer Nikolic ako osnuje novu stranku sa amaajom Gojkovic i Vuicem ce preuzeti 80% radikala. Dosta je narodu ratova i svadja sa svima, tako da ce njihov izbor biti bezbolan. Ja i moja porodica smo prvi koji cemo da se uclanmo u Nikolicevu partiju, jer on je mnogo sposobniji i realniji politicar od Seselja. Seselj Nikolicu ne moze da bude niti segrt. Na kraju krajeva Seselj ce ostati da istrune u Hagu sto mu ja od srca zeli. Zelim da nikad ne ugleda sunca iz celije u Sevenigenu, da mu se seme zatre zbog toga sto je upüropastio stranku, neka mu je prokleto 12 koljeno.

Za michela nostradamusa ,komentar ti je da boli glava , ja jos ne vidje veceg pametnjakovica po komentarima i po prosipanju bisera sa svojim komentarima . Ali ne vidje ni veceg degenerika , idi covece leci se ako imas jos sanse da pocnes nesto pametno da razmisljas . Kada se izlecis onad opet mozes da pises komentare , ako se ne izlecis nemoj bre vise da pametujes sa tim svojim glupim komentarima , dosadio si bre i Bogu i vragu . Sretno ti lecenje i cim pre se vrati da pises svoje komentare , nadam se da ces da pises posle lecenja neke pametne komentare. Orao.

ORAO PRAO,ponavljam ORAO PAO!!!

Pa sto citas ako ti ne odgovara sta pise?.

Toma je namerno pucao u svoju stranku! Da li je smrtonosno ranio?... Moguće!

Zar se zbog pravno apsolutno nebitnog "aneksa" SSP daje ostavka?!...

I još u Skupštini koja će, jer Vlada IMA većinu, svakako usvojiti taj SSP i bez SRS?!... Pa ko ovde kome vređa inteligenciju?!...

Toma je mogao da bude i u gnjilanskom zavoru, a nije mogao, tobož, da pređe preko obećanja (ne)usvajanja SSP?!... Priče za malu decu!

Taj "aneks" ionako služi isključivo za domaću, lagačko-eutanazijsku upotrebu!; taj "aneks" NEMA nikakavu pravnu važnost kod drugog potpisnika Ugovora - kod E.U!

Jer, sa EU, kao pravnim licem, potpisan je UGOVOR (Đelić + Tadić na TV, pred izbore), gde NEMA tog aneksa! Naša strana može taj Ugovor da ratifikuje koliko god hoće sa raznim "aneksima" - to NE PIŠE (niti će pisati), i u Ugovoru koji potpisuje druga strana - E.U! Validno je samo ono što se ZAJEDNIČKI potpisalo, dakle, Ugovor o SSP!

To svi znaju!

I sad, Toma, kao, zbog tog BEZVREDNOG (u međunarodno-pravnom smilsu), daje ostavku?!... Sad on, kao, "principjelan!... Baš naprotiv!

Jedva je sve ovo dočekao!

Zbog razloga koje ćemo vrlo brzo svi videti!

I on je na nečijem "koncu", to je sada i meni jasno!

Setimo se samo ne-opstukcije kad je izabran, pa kao p... skinut posle par dana sa mesta Predsednika Skupštine - kad odbija elementarnu stvar - da dužim govorima svojih poslanika prekorači termin (mesece koji su drugi potrošili!) - i raspiše nove izbore!

Setimo se kako je samo jadno pobegao sa poslednjih, ukradenih predsedničkih izbora, čestitajući Tadiću već u 22.20, a kad je zvanična razlika koji procenat!

Setimo se kako je NAMERNO prodao čitavu Vojvodinu u 2.krugu (za koji kao da niko nije ni znao, ni u Vojvodini!)

Ko je ostao - Vučić i... ko još?...

Da neće možda oni polupismeni članovi užeg jezgra SRS sa svojim prigradsko-sirovim izgledom, umom i ponašanjem da održe stranku?... Never in history!

+

Setimo se da Hag želi Šešelja da natera da vrlo brzo ponovo štrajkuje glađu - ovaj put će ga pustiti! Pa ako je to Šešelj zahtevao (neglasanje za ionako bezvredni "aneks") - to je nešto što je pomajmanje mogao da uradi, kad mu pripremaju smrt! Ni to, kao, Toma nije znao?!...

Pa mu je sad, kao, važniji bezvredni papir, nego Šešeljeva smrt u satanističkom Hagu?!...

Ovo je za Srbiju izuzetno koristan dogadjaj, jer Seselja i njegovu ekipu ne intersuje da Srbiji krene na bolje, vec im stranka samo sluzi da seju mrznju i zlo po Srbiji.

Nikolic ce pod pritiskom javnosti morati da oformi novu-staru stranku - Narodnu Radikalnu Stranku, sa Majom i Vucicem kao potpresednicima, ukoliko Seselj ne "zarobi" Vucica, namerno mu dajuci neku visoku i odgovornu funkciju.

Na prvim sledecim izborima Nikolic ce dobiti 700.000-800.000 stabilnih glasaca, dok ce Seselj ostati na 170.000-200.000 bosanskih i krajiskih glasova.

Nikolic sa Kostunicom i Veljom moze predstavljati jak blok, nasuprot socijalistickom bloku DS-a, SPS-a i ostalih.

vucic + toma + maja = srs

racunica je jasna, pobedjuje razum i srbija konacno ima pravu stranku za vlast koja moze da pocisti zutu bolest i srbiju povede napred... napred srbijo!!!

cuj, da se toma prikljuci kostunici. pa sudeci po broju glasove, pre ce biti obrnuto.

tesko da ce toma opet pristati da bude neciji zamenik. pogotovo sto je kostunica sa seseljem pravio koalicije iza njegovih ledja.

Ovaj Nostrodamus se vec ljecio par puta, ali izgleda da za njeg nema spasa. Na kraju ce sam sebi pregristi jaja. To je ona vrsta budale koja se takova radja, uvek je protiv vecine, iskompleksirana licnost a u stvari samo jn mucak. Noge ne pere pa strasno smrdi, ljudi beze iz tramvaja kad on udje. Kaze noge ne pere jer bi ga uzeli stakori u podrumu kad spava, pa kad zasmrde njegove noge oni pobegnu. On ima i jednog brata siptara koji se potpisuje sa Giovani, on je isto tako udaren kao i Nostradamus. Snestrpljenjem ocekujem njegov odgovor. Obavezno procitajte pa zakljucite dali postoji veca budala od njega.

Konačno se opametio, ne može se ići mimo sveta,svi mi volimo našu SRBIJU. Toma će imati više istomišljenika. Samo napred pravi RADIKALI su uz tebe.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.