Suspendovano suđenje Šešelju za ratne zločine

Izvor: Southeast European Times, 12.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovano suđenje Šešelju za ratne zločine

Sudije su u sredu na neodređeno vreme suspendovale suđenje za ratne zločine Vojislavu Šešelju pred haškim tribunalom, nakon što je tužilaštvo saopštilo da zastrašivanje svedoka preti da dovede u pitanje integritet procesa.

12/02/2009

(AFP, AP, Rojters, AKI, VOA, Novinska agencija Sense, Beta, B92, MKSJ - 11/02/09)

Sudije Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << (MKSJ) suspendovale su u sredu (11. februara) na neodređeno vreme suđenje srpskom ultranacionalističkom lideru Vojislavu Šešelju, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost svedoka.

"Većina sudija odlučila je da preostalih deset svedoka neće biti saslušano u ovom trenutku, jer neće biti moguće da se garantuje... njihova bezbednost," izjavila je AFP-u portparolka MKSJ-a Nerma Jelačić. Sudije takođe veruju da bi svedoci mogli da budu nevoljni da svedoče u celosti ako strahuju za sopstvenu bezbednost.

Tročlano sudsko veće tribunala u Hagu kojim predsedava sudija Žan-Klod Antoneti takođe je odlučilo da se ročišta nastave kada se steknu odgovarajući uslovi.

Presuda je odgovor na zahtev haških tužilaca od 15. januara u kojem traže neodložnu pauzu u procesu protiv Šešelja.

Postoje "jasni i ubedljivi dokazi da će se, ako se nastavi dalje, kompromitovati integritet i pravednost procesa", rekao je sudu tužilac Deril Mundis.

Šešelj, 54, predao se Haškom tribunalu u februaru 2003, otprilike deset dana nakon što su ga tužioci UN optužili za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Sudije MSKJ su 21. januara odobrile zahtev tužilaštva za dodatne optužbe protiv Šešelja zbog nepoštovanja suda, zato što je otkrio identitet tri zaštićena svedoka u knjizi koju je napisao.

Suđenje lideru Srpske radikalne stranke počelo je 2006, ali je obustavljeno skoro odmah jer je počeo štrajk glađu. Sudski postupak se konačno nastavio u novembru 2007, nakon što je Šešelj dobio dozvolu da se sam brani.

U proteklih 15 meseci tužioci su podneli i druge prigovore u vezi sa zastrašivanjem svedoka.

Za sada je 71 svedok tužilaštva svedočio na sudu. Tužilaštvo ima još samo sedam sati za svedočenja, izvestio je AP.

Čitajući samo delove odluke Sudskog veća u sredu, Antoneti, koji se protivio obustavi suđenja, rekao je da će još jedan svedok tužilaštva svedočiti sledeće nedelje pre pauze.

On je takođe savetovao Šešelju da se žali na odluku veća, tvrdeći da je prekršeno njegovo pravo na brzo suđenje.

Međutim, u odluci od srede navodi se da je pošteno suđenje daleko važnije za obe strane od potrebe za brzim suđenjem.

Tvrdeći da tužioci do sada nisu uspeli da dokažu svoje tvrdnje protiv njega, Šešelj ih je optužio da pokušavaju da "ometaju" okončanje suđenja na "prirodan i fer" način.

Njemu bi mogla da bude izrečena maksimalna doživotna zatvorska kazna ako bude osuđen na osnovu optužbi za ratne szločine sa kojima se suočava, kao i kazna do sedam godina zatvora i/ili 100.000 evra ukoliko sudije utvrde da nije poštovao sud.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.