Srpski radikali se okupili u znak podrške svom lideru u zatvoru

Izvor: Southeast European Times, 01.Mar.2010, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski radikali se okupili u znak podrške svom lideru u zatvoru

Pristalice ultranacionaliste Vojislava Šešelja okupile su se u Beogradu, obeležavajući sedmu godišnjicu njegovog boravka u zatvoru. Međunarodni sud za ratne zločine je 19. februara odbio Šešeljev zahtev da sve optužbe budu odbačene.

01/03/2010

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 01/03/10

Nekoliko hiljada pristalica Vojislava Šešelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << iz Republike Srpske i Crne Gore pridružilo se svojim srpskim istomišljenicima u Beogradu krajem prošlog meseca, u znak podrške tom ultranacionalnom podstrekaču, koji se u Hagu suočava sa optužbama za ratne zločine.

Demonstranti su nosili bedževe sa Šešeljevim likom i rečju "pobednik". Okupljeni su marširali uz tematsku pesmu četnika, Srpskog nacionalističkog pokreta. U svom govoru, potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović napao je sud za ratne zločine kao "političku instituciju stvorenu isključivo da uništi srpski narod".

Šešeljevo vođstvo je jako potrebno Srbiji, rekao je Todorović, opisujući ga kao "jedinog koji može da donese promene ovom namučenom narodu i zemlji". Šef Šešeljevog pravnog tima Zoran Krasić rekao je pristalicama da je sudski postupak protiv Šešelja "neravnopravna borba i kršenje ljudskih prava".

Pedesetpetogodišnji političar u pritvoru je od 2003. godine zbog zločina protiv čovečnosti i narušavanja zakona i običaja ratovanja. Optužbe proističu iz njegove navodne uloge u Vukovaru, Vojvodini i Bosni i Hercegovini 1991-1993.

Šešelj je 21. januara 2009. godine optužen za nepoštovanje suda nakon što je otkrio imena i druge lične podatke tri svedoka čiji je identitet sudsko veće zaštitilo. Šešelj je 24. jula osuđen na 15 meseci zatvora, što je presuda na koju se žalio.

Upravo prošlog meseca, 19. februara, sud za ratne zločine je odbio Šešeljev zahtev za odbacivanje svih optužbi protiv njega.

Čak i bez svog lidera, Radikalna stranka ostaje politička snaga koju treba uzeti u obzir. Na poslednjim izborima dobila je najveći broj glasova kao pojedinačna stranka. Međutim, ona se 2008. godine podelila: praktično lider stranke Tomislav Nikolić napustio ju je da bi formirao novu političku grupaciju, a pridružilo mu se još nekoliko ključnih ličnosti. Šešelj ih je kasnije obeležio kao "izdajnike".

Nikolićeva Srpska napredna stranka tvrdi da su Šešelj i njegova tvrdokorna uverenja sada prevaziđeni.

Aleksandar Vučić, svojevremeno Šešeljeva uzdanica i kolega, potpredsednik je nove stranke. "Bezuslovno obožavanje karaktera jedne osobe je ideologija koja ne donosi bolji život građanima Srbije", rekao je Vučić u izjavi za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.