Srbija na raskrsnici - EU ili Rusija? Ili oba?

Izvor: Mondo, 10.Avg.2016, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na raskrsnici - EU ili Rusija? Ili oba?

U Skupštini rasprava i o putu Srbije. Šešelj traži od Vlade da se okrene Rusiji i da prekine put ka EU. Vučić odgovara: "A zašto da sečemo granu na kojoj sedimo?".

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija

Kuda ide Srbije? U Evropsku uniju? Bliže Rusiji? Ili će probati da balansira između dve "vatre"?

Skupštinska rasprava o izboru nove Vlade Srbije bila je pogodna i za pokretanje ove teme.

Lider Srpske radikalne stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Vojislav Šešelj smatra da je vreme da se Srbija konačno opredeli ka Rusiji, jer za to postoje ozbiljni geopolitički razlozi.

"Rusija i Turska jačaju odnose, Amerika će biti potisnuta sa Balkana, a verovatno neće biti ni zainteresovana za Balkan ako Donald Tramp pobedi (na predsedničkim izborima u SAD) Okrenimo se na vreme Rusiji, potražimo njen zagrljaj kako bismo sačuvali ono što imamo i povratili ono što je naše", rekao je Šešelj.

Bez tapšanja, molim

Predsednik Srpske radikalne stranke zatražio je danas od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da upozori goste na galeriji koji posmatraju sednicu, da ne aplaudiraju i dobacuju. Gojković je odgovorila Šešelju da nije primetila da gosti to rade, ali ih je upozorila da više ne tapšu.

Govoreći o ekonomskom delu ekspozea, Šešelj kaže da je juče slušao mandatara Vučića i da vidi da je on svestan skoro svih problema u srpskom društvu, da izražava želju da ih reši, ali da Vučićev pristup nije konzistentan i koherentan.

Šešelj je ocenio da je srpsko tržite mora da se zaštiti i da o tome, nažalost, ništa nije čuo u ekspozeu, a voleo bi da jeste.

Rešenje koje nude radikali, naveo je, jeste prestanak insistiranja na ulasku Srbije u EU.

"EU nam ništa dobro ne može doneti. Jeste naš najveći izvoz u EU, ali je mnogo veći naš uvoz iz EU i veća je šteta nego korist. vaki uvoz je štetan, osim roba koje nismo u stanju nikako da proizvedemo", rekao je Šešelj navodeći da je svaki uvoz štetan osim uvoz onih roba koje ne mogu da se proizvedu u Srbiji.

 Vučić je Šešelju odgovorio da je aktuelna politika jedina moguća.

"Zašto sebi da sečemo granu na kojoj sedimo, zašto da uskraćujemo tržište?", upitao je Vučić.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju danas o izboru nove vlade, pošto je mandatar Aleksandar Vučić predstavio program koji kao glavni cilj ima prosperitet i podizanje životnog standarda svim građanima.

Vučić u Skupštini: Čanak, i ja volim Vojvodinu

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.