Skup o Šešelju 19. februara

Izvor: RTS, 23.Jan.2011, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup o Šešelju 19. februara

Povodom osam godina boravka Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu, Srpska radikalna stranka najavila naučni skup, koji će biti održan 19. februara u Beogradu.

Srpska radikalna stranka najavila je da će 19. februara u Beogradu organizovati naučni skup povodom osam godina otkako se lider te stranke Vojislav Šešelj nalazi u pritvoru Haškog tribunala.

Šef pravnog tima za Šešeljevu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbranu Zoran Krasić je na konferenciji za novinare rekao da će na skupu u Centru "Sava" biti "osvetljeno" sve što se događalo u Haškom tribunalu tokom prethodnih osam godina i da će učesnici dati svoje viđenje prvog dela pretresa.

Krasić očekuje da će pretresno veće 8, 9. i 10. marta zaokružiti ovu fazu postupka i odlučivati po takozvanom pravilu "98 bis" i da će doneti povoljnu odluku.

Tužilaštvo će izneti argumentaciju zašto smatra da je uspelo da dokaže krivicu Šešelja, a lider radikala će izneti svoju ocenu dosadašnjeg postupka Tužilaštva, rekao je Krasić.

Po tom pravilu koje se primenjuje posle izvođenja dokaza tužilaštva na najpovoljniji način za tužilaštvo u pogledu dokaza utvrđuje se da li je dokazana krivica ili ne.

Po završetku postupka odbrane i izvođenja dokaza odbrane završava se ceo pretresni postupak i onda se dokazi odbrane i prethodni dokazi tužilaštva tumače na najpovoljniji način po tuženog, rekao je Krasić.

Lider radikala se dobrovoljno predao Haškom tribunalu februara 2003. godine, a suđenje mu je za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini, i BiH od 1991. do 1993. godine počelo novembra 2007. godine.

Šešelj je 21. januara 2009. godine dodatno otpužen za nepoštovanje tribunala, zbog objavljivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je identitet po nalogu Pretresnog veća bio zaštićen od javnosti, zbog čega je osuđen na 15 meseci zatvora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.