Šešelju presudili i lekari

Izvor: Vesti-online.com, 23.Maj.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelju presudili i lekari

Jedan od najpriznatijih srpskih kardiologa i nekadašnji ministar zdravstva Srbije, dr Milovan Bojić ocenio je izveštaj tročlanog medicinskog tima o uslovima Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu kao "medicinski diletantizam" ocenivši da je to jedna najsurovijih "smrtnih presuda koje je do sada čuo".

- Izveštaj tih lekara koji se delimično zasniva i na izveštaju lekarskog tima koji sam ja predvodio je medicinski diletantizam. Prosto mi je neverovatno da su nas na ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << način nazvali majmunima. Od svega me najviše čudi kolega Zdravko Mijailović koji je dozvolio da se i njegov potpis nađe na tom sramnom izveštaju - kaže ljutito dr Bojić.

U izveštaju, trojica specijalista procenila su da je rizik od pogoršanja Šešeljevog zdravstvenog stanje jednak riziku sa kojim se osobe sa istim poremećajem suočavaju van pritvora.

- Iskreno, do sada u karijeri nisam pročitao jeziviju smrtnu presudu od ove koju su potpisali ti lekari - kaže dr Bojić.

U izveštaju tročlanog tima lekara navedeno je da Šešelj u svojoj ćeliji ima taster kojim može da pozove pomoć ako mu pozli, da ga osoblje "vizuelno" kontroliše svakih sat vremena, te da tri puta nedeljno dolazi lekar, a drugo osoblje je obučeno da pruži hitnu pomoć.

- Kada je sve tako sjajno i bajno kako li je onda oboleo da mu srce radi samo sa 50 odsto snage i kako je umalo umro u svojoj ćeliji - pita Zoran Krasić.

Da podsetimo, tim specijalista koji su činili endrokrinolog iz Švedske Tomas Kjelstrom, gastroenterolog iz Belgije Andre Mast i kardiolog iz Srbije Zdravko Mijailović utvrdio je da iako Vojislav Šešelj pati od srčanih tekoba on "u sudskom pritvoru uživa istu medicinsku negu kao stanovništvo van pritvora".

"Verujemo, takođe, da su pritvorski medicinski kapaciteti odgovarajući za Šešeljevu bolest", piše u zaključcima tročlanog specijalističkog tima koji je osnovan na zahtev Haškog tribunala.

Osvrćući se na zaključak Bojića i kolega da uslovi u pritvoru nisu primereni Šešeljevoj bolesti i da bi on stoga trebalo da bude pušten, međunarodni specijalistički tim naznačio je da je puštanje pritvorenika opravdano samo u slučaju "kada pati od neizlečive bolesti, što očigledno nije slučaj" ili kada "njegovo stanje zahteva stalnu specijalističku negu u bolnici".

I šef Pravnog tima Vojislava Šešelja Zoran Krasić je ogorčen konstatujući da ovaj zdravstveni izveštaj "vređa inteligenciju".

- Vojislav je u Hag otišao potpuno zdrav. Oboleo je u svojoj ćeliji i živ je isključivo zahvaljujući defibrilatoru koji su mu ugradili. Umesto toga, ovi lekari samo što nisu konstatovali da je Šešelju u Hagu bolje nego da je nekoj banji. Ali to ne treba da čudi jer je i portparol ovog suda Nerma Jelačić ponavljala kako je on dobro dok su se lekari borili za njegov život. To je vrhunska ironija - kaže Krasić i dodaje da je kontradiktorna i tvrdnja lekara pod kojim uslovima se neki od pritvorenika može pustiti na privremenu slobodu.

- Nema sumnje da je Šešelj trenutno jedan od najbolesnijih pritvorenika Haga, ali to za ovaj sud ništa ne znači jer su do sada na prevremenu slobodu puštani ljudi i za mnogo manje zdravstvene tegobe. To samo pokazuje da je reč o političkom procesu u kome se čini sve da se Šešelj živ ne vrati u Srbiju - zaključuje Zoran Krasić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.