Izvor: B92, 19.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj zastrašuje svedoke?

Beograd -- Sudsko veće tražilo je od Vojislava Šešelja da objasni kako se čuo s haškim beguncima, kako on sam tvrdi. Istovremeno, tužioci ga optužuju za zastrašivanje svedoka.

Portparolka Haškog suda Nerma Jelačić kaže da je dobijen odgovor da se nije on čuo sa beguncima, nego da je s njima u kontaktu posredno. Jelačićeva za Danas, povodom tvrdnji Šešelja da se čuo sa haškim beguncima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, navodi da on ima privilegovan položaj jer se brani sam i da je nemoguće njegovim pozivima ući u trag.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je za Danas da Šešelj ima pravo da se brani kako god želi, ali i da je nemoguće proveravati sve što on izjavi, odnosno smatrati to istinitim i relevatnim.

"Naravno da Haški tribunal proverava sve što je procenjeno kao bitno za hapšenje preostalih begunaca i rasvetljavanje svih slučajeva. Mi, takođe, proveravamo, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, ali kada to radimo, sigurno ne najavljujemo u javnosti ", rekao je Vekarić.

On je podsetio da je to Šešeljev manir, ali i njegovih svedoka, da "svakakve stvari koje nisu istinite iznose pred sudskim većem".

Šešelj je juče rekao na suđenju pred Haškim sudom da se čuo najtraženijim haškim beguncem Ratkom Mladićem, a u utorak je izjavio da se čuo telefonom s Radovanom Karadžićem.

Tužioci: Šešelj zastrašuje svedoke

Tužioci Haškog tribunala tvrdili su danas na suđenju Vojislavu Šešelju da Šešelj i njegovi saradnici sprovode sistematsku kampanju zastrašivanja svedoka optužbe kako bi ih primorali da se izjasne da će svedočiti u Šešeljevu odbranu.

Najavljujući da će iduće nedelje sudijama dostaviti detaljan podnesak o svedocima sa spiska optužbe koji su dali izjave da će biti svedoci odbrane, tužilac Deril Mandis je rekao:

"Naš je stav da se ti svedoci prisiljavaju da to učine, u okviru sistematske kampanje zastrašivanja... Neki od tih svedoka su nam stavili do znanja da su zastrašivani i prisiljavani da daju izjave da će biti svedoci odbrane".

Šešelj je uzvratio da svedoke pritisku podvrgava Tužilaštvo, a ne on, kao i da mu tužioci "preotimaju" svedoke.

"Ja sam vam predočio ogroman broj dokaza da Tužilaštvo vrši pritisak na svedoke... Ako postoji sumnja, treba sprovesti istragu, pa da vidimo ko vrši pritisak na svedoke", kazao je optuženi.

Sa spiska od oko 70 svedoka koje optužba namerava da izvede pred sudije do kraja suđenja, Šešelj je izdvojio 11 za koje tvrdi da žele da budu svedoci odbrane.

"To su ljudi čije izjave posedujemo i koji sarađuju sa mojim timom u pripremi pitanja za druge svedoke optužbe", rekao je on, napominjući da ne isključuje mogućnost da i među njima ima "dvojnih svedoka".

Tužilac Mandis je naznačio da je u kontaktu sa svim svedocima sa svog spiska i da su oni "potvrdili da će doći" pred sud.

Sudije Frederik Harhof i predsedavajući Žan-Klod Antoneti ocenili su da je najvažnije da se svedoci pojave pred sudom i daju iskaz. Sudsko veće će tada moći da utvrdi i okolnosti pod kojim su svedoci davali izjave zastupnicima odbrane i optužbe.

U zatvorenom delu današnje rasprave, kako je kasnije javnosti preneo sudija Antoneti, tužilac Mandis je najavio i da će sledeće nedelje podneskom zatražiti da Šešelju bude postavljen branilac.

Šešelj je odgovorio da neće u pisanom obliku odgovarati na taj zahtev, već će sačekati odluku sudskog veća o tome, posle čega će preduzeti "odgovarajuće mere".

Pre no što je suđenje Šešelju počelo, novembra prošle godine, Haški tribunal mu je, protivno njegovoj volji, postavljao "branioce u pripravnosti" i punopravne branioce.

Od dobrovoljne predaje Tribunalu krajem februara 2003, Šešelj je insistirao da se brani sam, odbijajući bilo kakav kontakt sa sudski postavljenim zastupnicima.

Posle mnogobrojnih proceduralnih sporova i neuspelog početka procesa sa nametnutim braniocem u odsustvu optuženog koji je štrajkovao glađu, apelaciono veće Tribunala je decembra 2006. godine potvrdilo Šešeljevo pravo da se brani sam, posle čega je on prekinuo štrajk glađu koji je trajao oko mesec dana.

Suđenje Šešelju pred Haškim tribunalom biće nastavljeno idućeg utorka, iskazom svedoka optužbe VS-1060. Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.