Šešelj uznemirio hrvatsku levicu,a gde su branitelji?

Izvor: Press, 26.Nov.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj uznemirio hrvatsku levicu,a gde su branitelji?

U regionu, posebno u Hrvatskoj Vojislav Šešelj i dalje je tema, pa tako portal Dnevno piše da je dolazak lidera radikala u Beograd uznemirio samo hrvatsku levicu, ne i generale i udruženja branitelja, dok poslanik Bundestaga Josip Juratović "teško razume odluku Suda", dok zemljama zapadnog Balkana poručuje da traze pritjatelje a ne neprijatelje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Desničarski zagrebački portal Dnevno kaže da je upravo "četnik Šešelj" uspeo da homogenizuje hrvatski narod i otvori oči "političkim slepcima" koje su im više od deceniju zatvarali Ivo Josipović, Zoran Milanović, Stipe Mesić, Vesna Pusići, Slavko Linić, Ivica Račan ...

Dnevno se Šešeljevim povratkom bavi čak u dva teksta, pa tako u jednom ironično primećuje da je hrvatski predsednik Ivo Josipović nakon puštanja Šešelja zavapio da je "pušten duh iz boce", te najavio da će o tome Hrvatska izneti svoj stav i pred Savetom bezbednosti UN, dok se u drugom bavi time kako se "svi hrvatski političari uglas prave naivci pitajući se kako je to Haški sud sebi mogao dopustiti takvu grešku puštajući na slobodu takvog zločinca kad svi znamo da je nepopravljivi četnik i ratni huškač".

Portal se posebno bavi povezanošću Amerike i četnika, te pominje da je Amerike od Drugog svetskog rata do danas bila privržena četnicima ne obazirući se za njihovu stvarnu ulogu u pokoljima na tlu NDH, a i Srbije tokom istog rata.

U tekstovima se slučaj Šešelj dovodi u vezi i s aktuelnom predizbornom kampanjom, te konstatuje da čitava priča koristi samo predsedniku Josipoviću i donekle njegovoj protivkandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović, kako bi ojačali svoju predizbornu poziciju koja im po ozbiljnim anketama lagano opada.

Istovremeno pretnje HDZ-ovog "liberala" Andreja Plenkovića nekakvom rezolucijom na Plenarnoj skupštini Evropskog parlamenta nazivaju se smešnim, a portal Dnevno barata i tezom da je Šešelj pušten iz pritvora u Hagu isključivo da bi prekinuo koketiranje srpskih vlasti sa Rusijom, te da je to sve deo šok terapije koja se sprovodi protiv Hrvatske, a delom i protiv Srbije.

Portal konstatuje da Šešelj u ovom trenutku ne odgovara ni jednoj strani, ali se istovremeno postavlja pitanje kako to da se zbog puštanja Šešeja ne uzbuđuju hrvatski generali, oficiri i udruženja branitelja, već samo oni koji u poslednjem ratu "nisu ni slučajno namirisali uniforme".

"Zaista je jadno pisati pisma Ujedinjenim Nacijama kada su oni vrhovni gazde, osnivači i finansijeri tog istog Haškog suda, pa je van pameti misliti da ništa ne znaju. Zapravo oni u kordinaciji sa EU do u detalje odlučuju svaki detalj o pojedinom pritvoreniku u tome sudu", konstatuje portal.

I Internacionalni institut IFIMES iz Ljubljane analizirao je situaciju nastalu puštanjem Šešelja na privremenu slobodu, pa zaključio da je upravo sud u Hagu krivac što se on ponovo javno po celoj Srbiji izjašnjava o svojoj politici, a što je, prema stavovima tog instituta, dovelo do niza reagovanja, akcija i saopštenja zvaničnika.

Zamerajući Tribunalu što je odluku doneo mimo dosadašnje prakse u sličnim situacijama i bez saglasnosti svih sudija, IFIMES se čudi i kako to da se Hrvatska sada protivi takvoj odluci, a prethodno nije ni na koji način reagovala nakon oslobadajajuće drugostepene presude generalu Momčilu Perišiću, optuženom za granatiranje Zagreba.

Poslanik Bundestaga hrvatskog porekla Josip Juratović oglasio se saopštenjem u kojem kaže da bi bilo poželjno da srpske vlasti pravno gone aktuelne govore mržnje Vojislava Šešelja, kao i podrugivanje žrtvama rata u Vukovaru.

Izvestilac za jugoistočnu Evropu i poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) je u saopštenju istakao da kao demokrata poštuje suverenitet i odluku Haškog tribunala, ali da mu pada teško, kao i većini stanovništva na zapadnom Balkanu, da razume odluku o puštanju Šešelja na slobodu.

Juratović je istovremeno izrazio zadovoljstvo što srpsko stanovništvo u velikoj većini više ne sledi politički kurs kao pre 12 godina kada se Šešelj predao Tribunalu.

Srbija je, prema njegovim rečima, u međuvremenu na ''''čvrstim uverenjima puta u EU''''.

Šešeljev pokušaj da provokacijama probudi nacionaliste u susednim zemljama stigao je do pojedinih partija koje se nalaze u predizbornoj kampanji u susednoj Hrvatskoj i koje iz te situacije pokušavaju da osvoje političke poene, konstatuje Juratović, ali primećuje da velika većina stanovništva hvata šta je zapadnom Balkanu hitno potrebno, a to su zajednička strategija za stabilnost i bezbednost.

Da bi se taj cilj postigao, naglasio je, potrebni su regionalni progami i da se ne stvaraju ponovo slike o neprijateljima.

"Ne treba tražiti neprijatelje, već prijatelje i zato bi u fokusu aktuelne spoljne politike zemalja zapadnog Balkana trebalo da bude proces pomirenja naroda", poručio je poslanik SPD.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.