Šešelj traži komunikaciju s Karadžićem

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj traži komunikaciju s Karadžićem

Vojislav Šešelj zatražio od sudskog veća Haškog tribunala da mu dozvoli komunikaciju s bivšim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem. Tvrdi da bi Karadžić mogao svedočiti u njegovu odbranu.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je od sudskog veća Haškog tribunala da mu dozvoli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komunikaciju s bivšim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Tvrdeći da mu je takva komunikacija zabranjena, Šešelj navodi da mu je kontakt s Karadžićem neophodan da bi utvrdio da li bi Karadžić "eventualno" mogao svedočiti u njegovu odbranu.

Šešelj koji se sam brani od optužbi za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.godine, početkom januara je nagovestio da neće izvoditi dokaze odbrane, pošto tužioci uskoro izvedu svog poslednjeg svedoka.

Suđenje Šešelju traje od novembra 2007. godine.

U podnesku koji je uložio sredinom januara, a sud objavio danas, Šešelj tvrdi da mu je Sekretarijat Tribunala "zabranio komunikaciju" s Karadžićem, optuženim za genocid i druge zločine u BiH, koji je od 30. jula prošle godine u pritvoru.

Napominjući da su, prema optužnicama, oni bili učesnici u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" protiv nesrba u BiH, Šešelj ocenjuje da mu Sekretarijat "zabranom komunikacije" s Karadžićem "dovodi u pitanje pravo... na pravično suđenje i to naročito u delu prava na odbranu".

"Ukidanjem ove zabrane komunikacije, Šešelj bi stekao mogućnost da na osnovu kontakata, razgovora i komunikacije s Radovanom Karadžićem u pritvoru utvrdi da li bi eventualno mogao da računa na Karadžića kao potencijalnog svedoka odbrane", piše odbrana u podnesku.

U takvom susretu s Karadžićem, Šešelj bi, po odbrani, "bio u prilici da sazna mnoge detalje i proveri neka svoja saznanja kako bi eventualno dobijene informacije mogao da upotrebi u svoju odbranu".

Od sudskog veća predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija, Šešelj traži da naloži "ukidanje zabrane komunikacije" i omogući mu da "ostvari nesmetanu i privilegovanu komunikaciju" s Karadžićem, u okviru priprema za "odbranu od optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.