Šešelj traži 10 miliona evra odštete

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj traži 10 miliona evra odštete

Vojislav Šešelj ponovio pred Tribunalom u Hagu zahtev da bude oslobođen, tražeći i odštetu od 10 miliona evra zbog dugog pritvora. Tužioci tvrde da su dokazali njegovu krivicu za teške zločine.

Lider radikala Vojislav Šešelj zatražio je u sudnici Haškog tribunala odštetu od 10 miliona evra i ponovio svoj zahtev da veće donese oslobađajuću presudu. Tužioci tvrde da su dokazali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njegovu krivicu za teške zločine. 

Šešelj je zatražio da bude oslobođen pošto Tužilaštvo, nije ništa dokazalo i ni na čemu ne temelji optužbu protiv njega.

Međutim, optužba je zaključila da sve tačke u optužnici mogu da ostanu na snazi i nakon zahteva optuženog od pre dva dana da bude oslobođen.

Završavajući repliku na argumente optužbe, Šešelj je istakao da ako bude otezanja i problema u vezi s odštetom, njegov krajnji zahtev za odštetu iznosiće 100 miliona evra, pomenuvši da ima advokata u Njujorku Džonatana Levija koji će tužiti UN i svakog sudiju ponaosob.

Sudsko veće doneće usmenu odluku o Šešeljevom zahtevu kada pregleda 1.300 stranica dokaznog materijala, a pošto odluka treba da bude obrazložena pismeno i zahteva dosta vremena, odluka o Šešeljevom zahtevu biće doneta za "možda nekoliko sedmica, možda nekoliko meseci".

Predsedavajući sudija Žan Klod Antoaneti rekao je da je svestan da je Šešelj više od osam godina u pritvoru i da je to dodatni razlog da se dobro pregleda svaki dokazni predmet i da što se tiče odluke da tuži sudije, Šešelj ima pravo na sve i da je "i sam razmišljao o takvoj mogućnosti".

Šešelj je rekao i da je njegov pritvor bez presedana, podsetivši sudsko veće na odredbu Rimskog statuta i kodifikaciju krivično-procesnog prava prema kojima je sud dužan da jednom u šest meseci preispita odluku o pritvoru.

Antoaneti je Šešelju rekao da ima pravo da bude privremeno pušten na slobodu, ali da za to treba najpre njegov zahtev i garancije Srbije i da je "lopta na njegovoj strani terena."

"Ja vam nikada neću uputiti takav zahtev, da vas molim da me pustite i da tražim garancije od prozapadne, izdajničke vlasti u Srbiji, ne pada mi napamet", rekao je Šešelj dodavši "vi ste gospodo sudije u problemu, ne ja, lopta je u vašem terenu, ne mom".

Krivične prijave protiv lažnih svedoka

Šešelj je prethodno rekao da se dva dana optužba ponašala kao da se proces nije vodio u prethodne tri i po godine i kao da "većina svedoka nije raskrinkana u pogledu lažnog svedočenja".

Šešelj je rekao i da je podneo krivične prijave protiv 40 lažnih svedoka.

Lider radikala ukazao je da je optužba mnoge datume i godine pobrkala, kao i da se u optužbi stalno pominju Srbi i njihovo učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi stvaranja "Velike Srbije", ali sa stanovišta pravnog sistema SFRJ, istakao je Šešelj, zločinci su bili oni koji su hteli da se otcepe.

"Moji govori pre rata su oštriji nego govori tokom rata, jer sam hteo da se rat izbegne", rekao je Šešelj ukazavši da je optužba analizirala izraze koje je koristio u javnim nastupima i onda ih pogrešno tumačila kao govor mržnje.

Lider radikala je rekao da se isti aršin nije primenjivao na sve i upitao je predstavnike Tužilaštva zašto nisu proučili govore hrvatskih i muslimanskih političara, dodajući da je to "zato što je ovo antisrpsko tužilaštvo i antisrpski Tribunal".

"Ponosan sam što ste me prepoznali kao neprijatelja SAD i NATO pakta i novog svetskog poretka", naveo je Šešelj.

Šešelju, koji se u pritvoru Tribunala nalazi od februara 2003. godine, sudi se za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.