Izvor: Politika, 16.Dec.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj pred operacijom jetre

Čekaćemo još i svaku promenu mesečno pratiti, kaže profesor dr Zoran Milošević, član konzilijuma lekara

Iako je intervencija na jetri zbog postojanja dve metastaze izvesna, vreme kada će Vojislav Šešelj morati da bude operisan, kao i obim te operacije, biće određen u zavisnosti od promena koje se budu događale narednih nedelja i meseci, o čemu će konzilijum odlučivati svakog meseca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Za sad je odluka konzilijuma da se pacijent prepusti testu vremena, izjavio je za „Politiku” profesor dr Zoran Milošević, hirurg, a u ime petočlanog konzilijuma lekara koji leče lidera SRS-a.

Dr Milošević je objasnio da je „intervencija izvesna, ali da je poenta ne operisati pacijenta prerano.

– Konzilijum će sve nalaze proveravati mesečno, spremni smo da na svaku promenu reagujemo, ali ako se ništa ne bude menjalo čekaćemo bar još tri meseca. Tada će proći godinu dana od Šešeljeve prve operacije i samo jedne primljene hemioterapije – objasnio je naš sagovornik.

Dr Milošević je pojasnio i da su lekari gospodinu Šešelju endoskopski (kolonoskopski) odstranili pet novih polipa na debelom crevu, a koji su se pojavili nakon operacije u Hagu.

– Od tih pet polipa, kod jednog smo utvrdili visok stepen displazije, kao prethodnice karcinoma. Da ga nismo uklonili vrlo brzo bi iz njega nastao karcinom. Kada je reč o jetri, kontrolni nalazi su pokazali jedno nepromenjeno stanje od snimka skenera u Hagu: najveći broj promena na jetri su dobroćudne prirode koje se prate od 2007. godine. Problem su dve metastaze, veličine pet i devet milimetara na jetri koje su se pojavile u aprilu. S obzirom na to da pacijent sticajem okolnosti nije dobijao hemioterapiju, a nema progresije bolesti, odluka konzilijuma je da se pacijent prati i podvrgne testu vremena – objasnio dr Milošević, dodajući da je to deo savremene medicinske doktrine „čekaj i prati”.

– Treba reći da on i dalje ima povišenu telesnu temperaturu, kao i da su tumorski markeri u stalnom porastu. Teško je definisati razloge za to. Takođe, već dugo ga muče problemi sa plućima – dodaje naš sagovornik.

Dr Milošević pojašnjava da ukoliko se metastaze na jetri ne budu menjale, izvesnija je operacija. Međutim, ako se metastaze budu menjale ili ih bude bilo više, lekari će doneti odluku da li će lečenje nastaviti kombinacijom hemioterapije i hirurgije ili samo ekstenzivnijom hirurgijom koja bi zahtevala veće uklanjanje jetre.

– Najvažnije je dobro izabrati pravo vreme. Nećemo ga podvrgavati ni hemioterapiji. Kada sticajem okolnosti nije dobio citostatike godinu dana, a nema (progresije) napretka bolesti, znamo kako se tumor ponaša. Sada sledi praćenje – kaže naš sagovornik, dodajući da je Šešeljevo zdravstveno stanje, fizički i psihički, zadovoljavajuće, ali dodaje da se ipak brzo zamara, gubi na težini, otežano diše..

Profesor Milovan Bojić je nedavno objasnio da od kada se Šešelj vratio iz Haga nije prošao nijedan dan da nije imao povišenu temperaturu između 37,5 do 38 stepeni.

O. Popović

objavljeno: 16.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.