Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2018, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj pokvario i onako loše odnose s Hrvatskom?

Međudržavni incident koji je izazvao lider SRS Vojislav Šešelj, kada je navodno izgazio zastavu Hrvatske tokom posete visoke delegacije te zemlje Skupštini Srbije, i dalje izaziva kontroverze. Hrvatska i dalje insistira na jasnoj ogradi Srbije od Šešeljevog ponašanja, ali vlastima u Beogradu nije jasno šta oni zapravo žele.

Izvor: N1

Kako kažu, ponašanje lidera radikala >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << osudili su i predsednik države i predsednica Vlade. Pod znakom pitanja je i da li je incidenta uopšte bilo.

Da li će Vojislav Šešelj zaista da posvađa Hrvatsku i Srbiju? Hrvatski političari se ljute i neumoljivo ponavljaju da očekuju snažnu reakciju Srbije na incident koji je izazvao lider radikala, kada je navodno izgazio zastavu Hrvatske.

Predsednica vlade Srbije kaže da joj nije jasno šta traži Hrvatska strana, koja navodni incident nije ni videla.

"Sve je bizarnija ova cela situacija, ne bih dalje da pridajem vaznosti, Srbija je tu, tu smo da razgovaramo, tu smo za svaki vrstu gostoprimstva, nadam se da će uskoro odlučiti ipak da dođu da tu posetu završe, ja im stojim na raspolaganju, naravno", izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ni bivšem predsedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću izgleda nije najjasnije ponašanje predstavnika njegove zemlje, koji su napustili Beograd zbog Šešeljevog incidenta, za koji čak nema potvrde da se zaista i dogodio. Za list Danas je ocenio da to neće poremetiti odnose dve zemlje.

"Namera Šešelja da isprovocira i da pravi zbrku između naše dve zemlje. Ja bih, da sam bio na mestu hrvatske delegacije, Šešeljevo ponašanje ignorisao, njemu ne treba nikako davati na važnosti", izjavio je Mesić.

Ostaje otvoreno pitanje zbog čega je ispad jednog poslanika opozicije u toj meri naljutio goste iz Hrvatske.

Predavač Instituta političkih nauka u Beču i stručnjak za Balkan Vedran Džihić smatra da nema volje u Beogradu i Zagrebu da se napravi iskorak u odnosima i veruje da će sličnih incidenata biti i u budućnosti.

"Ako zaista postoji strateški cilj u Beogradu i Zagrebu da se ide ka normalizaciji susedskih odnosa, onda bi u ovom slučaju ostao tu, uputio protest, ali nastavio suštinski razgovor i u skupštini sa svim drugim činiocima s kojima je trebalo da se nađe, ali čini mi se da imamo 'dve komunicirajuće posade' koje svesno, ne samo ovaj put, već nekoliko godina, komuniciraju tako da ne žele da naprave iskorak ka istorijskom pomirenju dve države, koje još uvek izostaje između Srbije i Hrvatske", izjavio je Džihić.

Iako je pod znakom pitanja da li je incidenta zaista bilo, sve je jasnije da se situacija nije odvijala baš onako kako je Šešelj preneo javnosti.

Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da rvanja sa obezbeđenjem skupštine nije bilo, iako lider radikala tvrdi da jeste. Ostaje zabeležen i zvaničan odgovor Narodne skupštine da sam incident nije snimljen, jer se radi o mrtvom uglu koji sigurnosne kamere ne mogu da snime.

Zbog toga izvor nepotvrđene informacije o incidentu ostaje samo Srpska radikalna stranka.

Na nepostojanje dokaza poziva se i predsednica parlamenta Maja Gojković, koja kaže da bez toga nema načina da kazni Šešelja.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li je Šešelj "pucao u prazno": Koliko će gaženje zastave unazaditi odnose Srbije i Hrvatske

Izvor: Blic, 20.Apr.2018

Delovao je ružno, degradirajuće i poslalo negativnu sliku o Srbiji, međutim, incident koji je u sredu izazvao lider SRS Vojislav Šešelj sa zastavom Hrvatske koju je, po sopstvenom priznanju izgazio, ne mora nužno da dovede do toga da se odnosi dve zemlje ponovo vrate unazad.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.