Šešelj nije hteo da tuče Stanišića

Izvor: B92, 05.Jul.2013, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj nije hteo da tuče Stanišića

Beograd -- SRS u ime Vojislava Šešelja saopštila da je detalj iz najnovije knjige o Naseru Oriću da je Šešelja hteo da tuče Jovicu Stanišića neistina, prenosi Fonet.

SRS navodi da se Stanišić Šešelju obratio za pomoć i zaštitu. "To je apsolutna neistina. Šešelj nikada nije hteo da tuče Jovicu Stanišića", ističe SRS u saopštenju, koje prenosi Mondo.

"Za ovih 11 godina haškog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utamničenja Šešelj je samo jednog pritvorenika hteo da tuče. To je bio Veselin Šljivančanin, hteo je da ga tuče zato što se izjašnjavao kao crnogorac po nacionalnosti i eksponirao kao zakleti titoista. I u kritičnom momentu kada je hteo da ga tuče, Šljivančanin je hitro pobegao pod okrilje zatvorske straže", navodi se u saopštenju.

SRS ističe da drugih incidenata nije bilo, bar ne fizičkih.

I bivši šef DB-a Jovica Stanišić negirao je tvrdnje iz knjige o nekadašnjem komandantu Armije BiH u Srebrenici. Kurir piše da se Stanišić nasmejao kad je pročitao Orićeve tvrdnje da je u Sheveningenu molio za zaštitu od Šešelja, što je, inače, samo jedna u nizu pikanterija koje je su iznete u knjizi "Naser - od Gazimestana do Haga i nazad".

"Ovako nešto i ne zaslužuje ikakav komentar", kratko je prokomentarisao Stanišić, koji je od 30. maja na slobodi, posle oslobađajuće presude Haga.

S druge strane, Šljivančanin je demantovao tvrdnje SRS da je Šešlj jedio hteo njega da tuče."Nikad nije bilo ni varnica, niti bih to dozvolio. Takve sam konstitucije da bih mogao da se odbranim. Mi jesmo razgovarali i suprotstavljali stavove o raznim temama, ali nikad mi nije čak ni zapretio. Do sukoba nikad nije došlo. Radikale treba da je sramota, bolje bi bilo da se bave svojim poslom nego da me uzimaju u usta", kazao je Šljivančanin, koji je u Sheveningenu proveo 10 godina.

Knjiga predsatvljena sinoć u Sarajevu

Inače, knjiga o komandantu Armije BiH iz Srebrenice Naseru Oriću predsatavljena je sinoć u Sarajevu, a njen autor je Avdo Huseinović.

U knjizi su navedeni autobiografski podaci Nasera Orića, od njegovog detinjstva, kasnijeg rada u Specijalnoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije kada se nalazio u ličnoj pratnji Slobodana Miloševića, do događaja iz proteklog rata u BiH.

Huseinović je pisao i o detaljima Orićevog izlaska iz Srebrenice u aprilu 1995, kada se dogodio genocid u tom gradu, odlasku u Haški sud i njegovom povratku iz Haga.

Huseinović je kazao kako je u knjizi Orić izneo detalje najstrašnijih scena i događaja koji su se dešavali u ratnom periodu. Kinjga ima 420 strana i uz nju je priloženo 200 dokumenata, a pisana je tri godine.

Orić je kazao kako mu je najteže bilo da gleda ljude koji očekuju pomoć koju on nije mogao da pruži. Istakao je kako se ne stidi nijednog dela svog života.

"Opisivao sam stanje u Srebrenici kada nismo imali lekova, kada smo svojim borcima morali seći noge običnim testerama za rezanje železa

o čemu imaju i video zapisi. To mi se urezalo u pamćenje", rekao je Orić na promociji knjige.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šešelj: Htio sam da tučem Šljivančanina, a ne Stanišića!

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2013

Srpskа rаdikаlnа strаnkа (SRS) saopštila je, u ime Vojislava Šešelja, da je “аpsolutnа neistinа” da je lider radikala htio dа tuče Jovicu Stаnišićа, kako je naveo Naser Orić u svojoj knjizi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.