Šešelj nastavio iznošenje završne reči

Izvor: Studio B, 20.Mar.2012, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj nastavio iznošenje završne reči

Lider radikala Vojislav Šešelj nastavio je iznošenje završne reči u glavnom postupku koji se protiv njega vodi u Hagu za ratne zločine na prostoru Hrvatske, BiH i Vojvodine od 1991. do 1993.g.

"Ovaj proces bio je proces na zadatu temu", rekao je Šešelj i objasnio da je tužilaštvo tek posle podignute optužnice počelo da vodi istragu kako bi joj prilagođavalo izjave svedoka.

Šešelj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je rekao da, kada se već našao u Hagu, nije bilo govora o brzom početku suđenja, već da je "ostavljen na čekanju".

"Već prve godine počeli su protiv mene neku vrstu političkog i psihološkog rata", rekao je on.

Na početku iznošenja završne reči prošle sedmice, Šešelj je poručio da je Tribunal nelegimitam, a da tužioci lažnim svedocima nisu dokazali njegovu krivicu, već dodatno degradirali svaki integritet ovog suda.

Početak iznošenja završne reči optuženog bio je pomeren prošle nedelje sa ponedeljka i utorka na sredu i četvrtak, jer je lider Srpske radikalne stranke prethodno ponovo operisan, pošto defibrilator, koji mu je ugrađen početkom januara, nije bio ispravan.

Drugog dana iznošenja završne reči, prošlog četvrtka, Šešelj je govorio s vidnim naporom, a zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja pravljene su češće i duže pauze.

Od ukupno dodeljenih 10 sati izlaganja, Šešelj je do sada iskoristio šest sati i 20 minuta.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine, suđenje mu je počelo u novembru 2007, a tužioci su za njega tražili kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj reči pretprošle sedmice da je optuženi kriv po svih devet tačka optužnice.

SRS: Šešelj se oseća loše

Srpska radikalna stranka saopštila je da se predsednik te stranke Vojislav Šešelj, kojem se sudi u Hagu, loše oseća i da je juče u kolicima doveden u sudnicu.

Radikali tvrde da Šešelj ima izražene tahikardije, bradikardije i aritmiju i da tokom jučerašnjeg dana nije bio u stanju da stoji na nogama, pa je u kolicima doveden u sudnicu.

SRS smatra da je Tribunal namerno zakazao statusnu konferenciju za ponedeljak kako bi Šešelja doveo do potpune iscrpljenosti pred današnje i sutrašnje izvođenje završne reči.

Radikali pozivaju nadležne institucije da, kako kažu, "spreče ubistvo Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.