Izvor: Politika, 14.Nov.2014, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj ima šanse u borbi protiv raka

Ne može se ispraviti zanemarivanje njegovog zdravlja u Haškom tribunalu, ali stručnjaci u Srbiji mogu da spreče dalje pogoršanje

Iz aviona koji ga je dovezao iz Amsterdama, posle skoro tri sata leta i posle skoro 12 godina zatočeništva, Vojislav Šešelj izašao je vidno omršao, ali na svojim nogama i nasmejan. Iako je iz Haškog tribunala pušten zbog zdravstvenih razloga, to jest zbog raka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << debelog creva i dve metastaze na jetri, vođa radikala nije prvog dana boravka mnogo reči trošio na svoje zdravstveno stanje. Kako će se lečiti, u kojoj bolnici, kod kojih lekara, koliko je ozbiljno bolestan i da li ga je Haški tribunal poslao kući jer je sa medicinske tačke gledišta otpisan – samo su neka od pitanja na koje ćemo odgovore sačekati očigledno još nekoliko dana.

– U ovom času detaljniji potezi o budućem lečenju nisu poznati zbog toga što je prevođenje medicinske dokumentacije još u toku. Naravno da Šešelj ne izgleda dobro, izgubio je 27 kilograma i to nije ni zbog kakve dijete, kako su rekli u Hagu. Još nemamo potpuni pregled situacije: dok smo pregledali medicinsku dokumentaciju, videli smo mnogo rupa i propusta. To je veliko zlo: o svom zdravlju Šešelj je mogao da priča samo na statusnim konferencijama koje prate proces, a kako procesa nije bilo, nije imao gde da o tome priča. Tako je prošlo dve i po godine. Ne mogu se ispraviti zanemarivanja zdravstvenih problema koja su trajala dve i po godine. Srpska medicina sad može samo da spreči da se stanje dalje ne pogoršava. Kako se tumor rasuo, metastazirao, sada moramo da sprečimo da se tumor ne raspe u druge organe – kazao je juče za „Politiku” profesor dr Milovan Bojić koji je sa još četvoricom lekara krajem prošlog meseca pregledao Šešelja u Hagu.

Naša delegacija je tada predložila lečenje u Beogradu, sa obrazloženjem da Šešelj ima više poverenja u srpske lekare.

– Zdravstveno stanje gospodina Šešelja je kompleksno i zahteva dalju, multidisciplinarnu terapiju, ali daleko od toga da je bezizlazno – bio je kratak komentar za „Politiku” hirurga profesora dr Zorana Miloševića, našeg stručnjaka koji je uradio 28 transplantacija jetre u Kliničkom centru u Novom Sadu.

Dr Bojić je oprezan u bilo kakvim prognozama, ali uzdržan u detaljima iz zdravstvenog kartona, poštujući Šešeljev zahtev.

– Holandija i dalje ima jedan od najboljih sistema zdravstva u svetu, problem je napravljen u jedinici u Ševeningenu gde je Šešelj ostavljen na milost i nemilost dvojici lekara opšte medicine i dvojice tehničara. On je dva i po meseca imao temperaturu preko 37 stepeni, a oni su mu govorili kako je to u Holandiji normalno. Prvo su ga odveli na ultrazvuk i rekli da je sve u redu, a onda su ipak otkrili metastaze. Nakon operacije trebalo je da na ultrazvuk ide na svaka tri meseca, a išao je na devet meseci. Kontrolna kolonoskopija nikada nije urađena, a to su sve propusti u pritvorskoj jedinici, i sve to sam im u Hagu, na čelu medicinskog tima, rekao u oči – kaže dr Bojić.

On je ponovio kako se Šešelj dugo žalio na bolove u trbuhu i na krvavu stolicu, a tek posle godinu dana žalbi urađen mu je kolposkopski pregled creva, pa je zatim i operisan.

– Propisano mu je 12 doza hemioterapije, prvu je primio u bolnici, a onda su mu tu rekli da ostalih 11 primi tamo gde živi! U zatvoru za to nije imao uslova: tražili su da hemioterapiju prima u posebnom bunkeru, izolovano, da njegova odeća i izlučevine ne bi ugrozile ostale, što su sve besmislice. Tako da nije primio nijednu od preostalih 11 hemioterapija, što se sve dodatno stresno odrazilo na njega i njegovu bolest – kaže naš sagovornik.

On otkriva i da je lideru radikala rak odstranjen laparaskopskom operacijom, ali da ima dve metastaze na jetri.

Takođe, Šešelj ima ugrađen kardioverter defibrilator, najsavremeniji uređaj kojim se reguliše pravilan rad srca, jer je u Ševeningenu Šešelj imao i srčani zastoj, a boluje i od bronhijalne astme. Dr Bojić dodaje i da je sada najmanje važno reći u kojoj će se bolnici Šešelj lečiti. Sam lider radikala izjavio je za „Blic” da će lečenje prepustiti Bojiću, ali samo pod uslovom da u timu ne bude nijedan od lekara naprednjak, žuti ili neko sa VMA. Dr Bojić dodaje i da nije moguće da se Šešelj leči u njegovoj specijalnoj bolnici „Ostrog” koja zbrinjava, pre svega, srčane bolesnike.

– Sada ćemo prvi uraditi sve temeljne laboratorijske pretrage, zatim obaviti skener, uraditi kontrolnu kolonoskopiju, možda će biti potrebno i operativno lečenje... Ako se propiše hemioterapija, može da je prima i u svojoj kući – kaže dr Bojić.

Profesor dr Zoran Krivokapić, naš hirurg koloproktolog, stručnjak za rak debelog creva, kaže da ga posle povratka Šešelja u Srbiju nisu pozvali u konsultaciju.

– Nisam upoznat sa detaljima i nisam video medicinsku dokumentaciju. Treba da se napravi ozbiljan konzilijum i da se donese odluka o daljem lečenju, a lično mislim da je rešivo. Ako me budu pozvali odazvaću se – kazao nam je juče dr Krivokapić.

Ovaj hirurg, poznat i po tome što je rak debelog creva operisao kod devetorice predsednika stranaka, ministara ili premijera u periodu posle 2000. godine na naše pitanje da li je Haški tribunal otpustio Šešelja kao otpisan slučaj zbog metastaza, kratko je odgovorio:

– Ma, kakvi otpisan! Ima mnogo slučajeva da pacijenti sa metastazama budu tretirani bilo operacijom ili drugim metodama, ali treba sačekati da se vidi kompletno zdravstveno stanje – kazao je dr Krivokapić.

Olivera Popović

objavljeno: 14.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.