Šešelj: Umalo sam umro, uništavaju me zapadne obaveštajne službe!

Izvor: S media, 07.Feb.2012, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Umalo sam umro, uništavaju me zapadne obaveštajne službe!

Optuženi Vojislav Šešelj izjavio jedanas pred Haškim tribunalom da je 6. januara "umalo umro", optužujući obaveštajne službe SAD, Velike Britanije i Francuske da mu narušavaju zdravlje.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

"Šestog januara umalo nisam umro i to kažu svi lekari, i u bolnici u Lajdenu i iz hitne pomoći", rekao je Šešelj na raspravi o stanju u postupku, tvrdeći >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da "već najmanje šešt godina" njegovim zdravstvenim stanjem "upravljaju američka, britanska i francuska obaveštajna služba".

"Spašen mi život... Privremeno..."

On je kao netačno odbacio da mu je 12. januara u bolnici u Lajdenu ugradjen "pejs-mejker", objašnjavajući da mu je ugradjen unutrašnji defibrilator (ICD) čija je svrha da elektro-šokovima uspori srčani ritam, ukoliko bude prebrz. Kazao je da mu je 6. januara, kada mu je pozilo, puls bio 240.

"To je brana od naprasne smrti", kazao je Šešelj o aparatu, naglasasvajući da problem slabljenja njegovog srca time, medjutim, nije rešen. "Moje srce i dalje slabi, imam i tahikardiju i aritmiju".

Šešelj je ispričao da mu je 6. januara pozlilo tokom šetnje, izmedju tri i četiri sata popodne, i da su ga stražari liftom ispratili do ćelije.

Sud:Šešelj odbio da ga pregleda kardiolog

Šešelj: Hag mi je dužan dva miliona evra!

Šešeljevo zdravlje ugroženo, moguć fatalan ishod (VIDEO)

Još pet haških optuženika zatražilo pregled srpskih lekara

"Dok sam se presvlačio, izgubio sam svest, udario sam glavom u sto i pao, sav krvav. Posle 10 minuta, video me je stražar svog u krvi, koji je pozvao medicinsku sestru. Pokušala je da mi izmeri pritisak i puls mojim aparatom, ali nije mogla pošto aparat nije mogao da ih registruje. Pozvali su hitnu pomoć, koja je došla izuzetno brzo. Zatim je stigla i druga ekipa hitne pomoći", rekao je Šešelj.

On je tvrdio da zatim duže od sat vremena nisu mogli da ga snesu niz stepenište, zbog čega su pozvani vatrogasci.

"Vatrogasci su presekli rešetke i izneli su me kroz prozor sa prvog sprata. To je trajalo sat i 14 minuta. S dvoja kola hitne pomoći i policije i uz četiri policajca na motociklima munjevito sam bio prebačen u bolnicu u Lajdenu. I to mi je verovatno spasilo život... privremeno", rekao je Šešelj.

Probudio se u devet sati uveče u bolnici u Lajdenu, desetak kilometara od Haga. Na lečenje u toj bolnici, Šešelj, kako je rekao, nema primedbi.

Stanje veoma loše

Odbacujući više puta kao "lažne" izjave predstavnice suda Nerme Jelačić o njegovom "stabilnom" stanju, Šešelj je tvrdio i da mu je, kada je vraćen iz bolnice u pritvor, dva puta "pozlilo" zbog čega je bio ponovo prebačen u Lajden.

Kazao je i da ga je danas pregledala lekarka iz lajdenske bolnice koja je utvrdila da jedna od elektroda na ICD aparatu ne radi i da će stoga morati da iduće nedelje bude podvrgnut "elektro-šokovima", kako bi elektroda proradila.

Šešelj je potvrdio i da će ubuduće dozvoljavati samo lekarima koje sam izabere da ga pregledaju, navodeći kao primer ruskog kardiologa Agejeva.

Najavio je da će srpski lekari koji su ga nedavno pregledali uskoro objaviti svoje "veoma ozbiljne" nalaze.

Kao dokaz za svoju tvrdnju da mu zdravlje ugrožavaju zapadne obaveštajne službe, Šešelj je, pozivajući se na "svog velikog prijatelja Vikiliks", citirao da je u decembru 2006. savetnik francuskog predsednika za nacionalnu bezbednost, koga je imenovao kao Moris Gordo-Montanj, rekao američkim zvaničnicima u Jelisejskoj palati: "Moramo učiniti sve što možemo da sprečimo Šešelja da pobedi na izborima u Srbiji".

Pozivajući se i na jednu depešu ambasadora SAD u Hagu iz 2008, Šešelj je zaključio:

"Mračne sile zaverile su se protiv mene i zato je ovaj proces neregularan i predstavlja zloupotrebu postupka".

Rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja se nastavlja. Završne reči zakazane su za 5. mart.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.