Šešelj: Nema osnova za žalbu na moju presudu

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Nema osnova za žalbu na moju presudu

Predsednik SRS Vojislav Šešelj ocenio je da nema pravnog osnova da se uloži žalba na prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je on oslobođen krivice.

"Apsolutno me ne interesuje, nema pravnog osnova za to", rekao je Šešelj u Boru gde SRS održava predizborni miting.

Glavni tužilac međunarodnog sudskog mehanizma u Hagu Serž Bramerc izjavio je ranije danas da će uložiti žalbu na prvostepenu presudu Šešelju. Bramerc je u pisanoj izjavi naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je tu odluku doneo posle analize presude u kojoj je Tužilaštvo pronašlo "greške dalekosežne prirode".

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta oslobodio krivice Šešelja. Za oslobađanje su glasali predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti i sudija Mandaje Nijang, dok je sudija Flavija Latanci imala suprotno mišljenje da bi Šešelja trebalo osuditi.

Šešelj je oslobođen krivice za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje.

Po presudi, vođa radikala nije kriv ni za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Presudom je utvrđeno da su počinjeni neki od zločina iz optužnice i da su dobrovoljci SRS bili umešani u njih, ali ne po Šešeljevom naređenju i odobrenju.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.