Izvor: Glas javnosti, 27.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Jači sam od Haga!

BEOGRAD - Od kako je 22. jula tužilaštvo podnelo zahtev da se Vojislavu Šešelju onemogući samostalna odbrana pred Haškim tribunalom, a njegovim saradnicima zabrani da budu uključeni u proces dok mu Sud ne nametne branioca, ekipa Serža Bramerca uspela je da izdejstvuje da se suđenje lideru radikala odloži za bar još mesec dana.

Iako je tokom letnje pauze veće sudije Žan-Klod Antonetija 15. avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zatražilo od tužilaštva da dostavi listu novih svedoka za naredna dva meseca, sedam dana kasnije, tužilaštvo je podnelo novi zahtev da im se dozvoli da se žale na takvu odluku zbog čega je jučerašnje suđenje odloženo. U međuvremenu veće Antonetija prekinulo je proces i apelovalo na žalbeno veće da što pre donese odluku. Istovremeno su naložili i lideru radikala da se u roku od mesec dana od prijema pisane odluke suda izjasni i ospori zahtev tužilaštva da mu se nametne branilac.

- Gospodo sudije, pre mesec dana sam ukazao da neću odgovoriti na takav zahtev tužilaštva, ali sam promenio mišljenje i učiniću to, ali tražim da mi se odobri rok od dva meseca. Toliko mi vremena treba jer mi tužilaštvo još nije dostavilo kompletnu dokumentaciju koja sadrži zahtev, a ima hiljadu strana. Tužilaštvo ne može da mi uskrati moje osnovno pravo da se sam branim, niti mogu da odgovorim na zahtev kada ne znam šta treba da osporim - pobunio se optuženi.

Šešelj je iskoristio priliku i da ospori pravo tužilaštvu da se žali na svaku odluku veća jer se time ugrožava njegovo pravo na ekspeditivno suđenje. Pošto je tužilac Deril Mandis insistirao da se proces odloži dok „postoje pitanja uznemiravanja i zastrašivanja svedoka i dok se ne reši pitanje branioca“, Šešelj ga je optužio da želi „kafkijanski proces“.

- Već je šesta godina od kako sedim u Tribunalu jer se suđenje odugovlači. Sada žele da odlučite o nametanju „legitimno izabranog savetnika“ bez mog učešća, iako svi znamo da na tom spisku nema nezavisnih savetnika. Dotle me tretiraju kao da sam idiot nesposoban da se sam brani. Pravo na odbranu je neotuđivo, a institucija branioca prihvaćena je jer mnogi nisu u poziciji da se sami brane, što tužilaštvo u mom slučaju nije dokazalo. Za devet meseci samo su dokazali da nisu na mom profesionalnom i intelektualnom nivou - ukazivao je Šešelj.

TUŽILAŠTVO U ĆORSOKAKU?

Šešelj smatra da bi sud trebalo da kazni optužbu jer su se oglušili o naredbu veća i nisu dostavili listu svedoka predviđenih za naredna dva meseca.

- Ovakav zahtev ne odlaže suđenje, ali mi ipak, danas, nemamo svedoka u sudnici. Zašto? Jer Tužilaštvo nema svedoke, niti znaju koga da pozovu. Zašto nisu reagovali na vašu naredbu i dostavili listu svedoka i omogućili da se suđenje nastavi radije nego da bude prekinuto. Ovako ugrožavaju moje pravo na efikasno suđenje i to je strašan presedan na svetskoj skali, da optuženi čeka pet godina proces i kada je konačno počeo, tužilaštvo sabotira proceduru. Već smo saslušali glavne strućnjake i ključne svedoke, a sada nemaju više koga da pozovu.

Optuženi je potom podsetio da je svih dosadašnjih 38 svedoka tužilaštva „razbucao“ naročito u slučaju eksperta Gorana Stoparića, i zaštićenih svedoka 007 i 033. Sa druge strane, tvrdi da su svi svedoci i dokazi koje je tužilaštvo izvelo fabrikovani i falsifikovani, a da ga, ukoliko imaju dokaze da zastrašuje svedoke, optuže za nepoštovanje suda.

- Imam mnogo dokaza da je tužilaštvo veliki deo dokaza falsifikovalo, a nasuprot tome oni nemaju nijedan dokaz da ja koristim nedopustiv način odbrane. Moje pravo da se branim je osnovno i neprikosnoveno. Ukoliko mi to pravo oduzmete, neće biti suđenja, osim, tamo negde, posmrtno... Videćemo. Ja neću učestvovati u tome i to je finalno. Ne postoji Tribunal, Savet bezbednosti... Niko ko će promeniti moju odluku! - ostao je dosledan lider radikala.

Suđenje Šešelju biće nastavljeno kada o žalbi bude odlučilo apelaciono veće Tribunala.

Mislim da g.Seselj time zeli da ojaca svoje pozicije u Srbiji a dali to ima nekog efekta odgovor je ne.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

SRS osudila namere Tribunala

Izvor: B92, 27.Avg.2008

Beograd -- Srpska radikalna stranka osudila je nameru Tribunala u Hagu da nametne branioca lideru radikala Vojislavu Šešelju... Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić je ocenio takvo ponašanje Tužilaštva i Pretresnog veća Haškog tribunala "nepravničkim i varvarskim". Vučić je na konferenciji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.